Geschreven door Zeo op

De laatste jaren is WordPress in razend tempo uitgegroeid tot het meest populaire CMS-systeem in de wereld. Volgens de cijfers van WordPress zelf zijn er inmiddels meer dan 60 miljoen websites die draaien op de open source software.

wordpress statistieken

Waar WordPress voorheen nog werd gezien als een blog-website, is het inmiddels uitgegroeid tot een zeer geschikt platform voor bedrijven. Er zijn talloze plug-ins beschikbaar (veelal gratis) en de mogelijkheden om je website volledig naar wens in te richten zijn eindeloos. Ook Zeo maakt gebruik van WordPress en richt zich op de ontwikkeling van WordPress websites voor bedrijven, waarbij de focus nadrukkelijk ligt op de perfecte combinatie tussen gebruiksgemak, schoonheid en zoekmachine vindbaarheid.

Zelf kun je ook aan de slag om jouw website te optimaliseren voor een betere vindbaarheid in de zoekresultaten van Google en Bing. Uiteraard kan dit door goede en creatieve content te schrijven en door links te verzamelen van andere websites, maar ook de instellingen van jouw WordPress site spelen hierbij een grote rol. Hier 4 tips om jouw WordPress te optimaliseren.

Laadsnelheid van WordPress verbeteren

De laadsnelheid van je website is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de grootte van je afbeeldingen of de server waarop de website draait. Zelf kun je ervoor zorgen dat afbeeldingen, JavaScript, CSS en andere bestanden niet continu opnieuw hoeven te worden geladen, door de cache instellingen te configureren. De W3 Cache plug-in voorziet je hierbij van alle gemakken.

Na installatie vind je de plug-in terug in het linkermenu van het WordPress systeem. De standaard instellingen van W3 Cache zijn van toepassing op vrijwel alle websites, dus je hoeft niet alle onderwerpen door te gaan om de plug-in te configureren. Wel raden we aan om bij Browser Cache de optie ‘Set Expires Header’ aan te vinken. Hiermee worden bestanden opgeslagen in de browser van gebruikers en hoeven deze niet steeds van de server te worden opgehaald.

De ultieme SEO plug-in voor WordPress

Met de WordPress SEO by Yoast plug-in ben je van alle gemakken voorzien voor de optimalisatie van je site. Deze gratis software combineert alle onderwerpen waarvoor voorheen verschillende plug-ins nodig waren. Bovendien zorgt Yoast continu voor updates zodat de laatste mogelijkheden op SEO gebied worden doorgevoerd.

Met name de optie om een XML Sitemap te genereren is van grote waarde. Er wordt de optie geboden om verschillende XML Sitemaps aan te maken voor Pagina’s, Blogposts, Categorieën maar ook voor tags en afbeeldingen. Door deze opsplitsing kun je goed monitoren welke URL’s wel of niet door Google en Bing zijn geïndexeerd.

Vergeet natuurlijk niet om bij Edit Files te controleren of in het robots.txt bestand wordt gelinkt naar de XML Sitemaps.

Linkstructuur voor WordPress

Bij de Instellingen kun je in het menu voor Permalinks bepalen hoe de URL’s van je webpagina’s eruit komen te zien. Voor goede zoekmachine resultaten is het gewenst om parameters en cijfers te voorkomen en juist met woorden de URL te beschrijven.

Ik raad aan om te kiezen voor een aangepaste URL structuur en het volgende op te geven:
url structuur wordpress

 

Zo wordt in de URL automatisch de naam van een post beschreven. Een goed voorbeeld is de URL van deze blogpost.

Vul een SEO Title en Meta Description in

Na installatie van de WordPress SEO by Yoast plug-in zal er een extra kader verschijnen bij het toevoegen of bewerken van Posts en Pagina’s. In dit kader vind je de mogelijkheid om een SEO Title en Meta Description in te voeren. Dit zijn de beschrijvende regels welke worden vertoond in de zoekresultaten en welke voor Google en Bing belangrijk zijn om het onderwerp van een pagina te bepalen. Probeer hierin dus belangrijke zoekwoorden te verwerken.

Bij de Snippet Preview kun je direct zien hoe jouw SEO Title en Meta Description eruit komen te zien!

snippet wordpress

Wil jij jouw WordPress website optimaliseren of heb je vragen over deze tips? Laat een bericht achter in de comments of neem contact met me op!

| | |

Geef een reactie