Geschreven door Tessa Schram op

Het schrijven van goede webteksten, die ook nog eens SEO-proof zijn, kan een lastige en tijdrovende klus zijn. Toch is het erg waardevol om informatieve en creatieve content over je producten en/of diensten op je site te hebben. Met deze 6 tips zorg je ervoor dat de teksten zowel je bezoekers als Google aanspreken!

Tip 1: Unieke content

Met een goede tekst inspireer, overtuig, informeer je bezoekers. En je laat ze tot actie over gaan. Schrijf een tekst daarom altijd met een bepaald doel voor ogen en kopieer geen teksten van concurrenten of leveranciers. Unieke en relevante content is belangrijk voor zowel de bezoeker als Google. Duplicate content is dan ook nadelig voor de vindbaarheid van je site.

tips schrijven webteksten

Tip 2: Focus je op één onderwerp

Focus je bij het schrijven van een nieuwe tekst op één onderwerp. Ga met behulp van de zoekwoordplanner van Google na op welke manier bezoekers zoeken naar jouw onderwerp en noteer bijbehorende zoekwoorden. Bekijk de zoekvolumes van deze zoekwoorden en sta open voor nieuwe ideeën. Verwerk een zoekwoord in de tekst wanneer deze relevant is voor je onderwerp. Let op! Het is niet de bedoeling dat je in je tekst gaat spammen met één bepaald zoekwoord. Maak juist gebruik van synoniemen en long-tail zoekwoorden en zorg hiermee voor een prettig leesbare tekst voor de bezoeker. Google benadert je tekst vanuit de gebruiker en beoordeelt deze op bruikbaarheid en relevantie.

Tip 3: Opbouw van je teksten

Zorg voor een duidelijke opbouw van de tekst die je schrijft. Een handig model dat je hiervoor als leidraad kunt gebruiken is het AIDA-model. Het AIDA-model bestaat uit de volgende vier stappen:

 1. Attention: De aandacht grijpen
 2. Interest: Interesse wekken
 3. Desire: Behoefte opwekken
 4. Action: Actie ondernemen

Tip 4: Opmaak van je teksten

Een bezoeker van je website scant een pagina binnen enkele seconden en bepaalt of de betreffende tekst interessant is of niet. Een ellenlange lap tekst is onoverzichtelijk en moet je vermijden. Een lezer moet in één oogopslag kunnen zien uit welke onderdelen de tekst bestaat. Een aantal praktische tips voor een goede opmaak:

 • Zorg voor een duidelijke pagina titel
 • Maak gebruik van tussenkoppen
 • Maak gebruik van witregels
 • Zorg voor afwisseling door middel van afbeeldingen en/of filmpjes
 • Maak gebruik van bulletpoints

Tip 5: Externe links

Heb je aanvullende, interessante informatie over je onderwerp gevonden? Deel dit met een bezoeker door middel van een externe link naar de relevante pagina. Hier maak je zowel de bezoeker als Google blij mee.

Tip 6: Interactie en deelbaarheid

Zorg dat bezoekers willen reageren op je tekst of blog artikel. Stel vragen en sta open voor ideeën van je bezoekers! Creëer daarnaast deelbare content. Heb je bijvoorbeeld een eigen blog? Zorg voor afwisseling in teksten, schrijf over trends en ontwikkelingen, speel in op emotie of geef praktische tips en tricks mee. Hoe meer bezoekers reageren op je tekst en deze delen, hoe waardevoller deze tekst is voor Google.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips voor het schrijven van goede teksten voor bezoekers en zoekmachines. Waar let jij op bij het schrijven van een goede (web)tekst? Heb je vragen over deze blogpost of wil je het schrijven van teksten laten uitbesteden? Neem dan gerust contact op via 030 711 5555 of vul het contactformulier in!

| | |

2 reacties op “6 tips voor het schrijven van goede (web)teksten

 1. Ad Koops schreef:

  Heel interessant en waardevol artikel

  1. Tessa Schram schreef:

   Dank je wel!

Geef een reactie