Geschreven door Zeo op

Als SEO specialist bij Zeo ben ik dagelijks bezig met de ontwikkelingen van Google. Google heeft vorige week zijn richtlijnen voor webmasters aangepast. Dat betekent dat Google bevestigt wat al langer in de lucht hing. Google wil voortaan een website beter bekijken, zodat duidelijk wordt hoe deze is opgebouwd qua lay-out. Dat betekent dat JS en CSS bestanden niet meer geblokkeerd moeten worden. Google schrijft zelf op haar blog “het blokkeren van Javascript en CSS heeft een negatieve invloed op je indexatie en posities in Google”.

Wordt javascript en CSS geblokkeerd op mijn website?

De grote vraag is: “Blokkeer ik op mijn website Javascript en CSS?”. Dit kun je eenvoudig opzoeken in Google Webmaster Tools. Log in bij Google Webmaster Tools en ga naar het menu crawlen > fetchen als Google. Daar kun je een pagina ‘fetchen als Google’, zodat Google deze pagina sneller oppakt. Nu kun je ook bekijken hoe Google deze pagina’s precies ziet. fetchen als googleGebruik daarvoor de optie ‘ophalen en weergeven’.

Zodra de pagina is geladen, kun je deze indienen in de index. Vervolgens kun je op het URL pad klikken en zie je precies hoe Google de pagina heeft opgehaald. Zie de onderstaande afbeelding. Daaronder geeft Google aan welke bestanden geblokkeerd zijn. Deze bestanden moet je vervolgens niet meer blokkeren in je robots.txt.

Js en CSS blokkeren

Effecten voor je zichtbaarheid in Google

Boze tongen in de SEO-wereld beweren dat Google binnen een aantal jaar bepaalt hoe een website qua lay-out opgebouwd moet zijn, want anders word je uit de zoekresultaten gehaald. Wat mij betreft niet waar. Er valt in mij ogen ook veel te zeggen voor de aanpassing. Google kan, doordat ze de weergave van de website beter inzichtelijk hebben, beter bepalen of een website relevant is. Bovendien kan Google door deze aanpassing websites achterhalen die bewust informatie “verbergen” voor de robot.

Een website optimaliseren alleen voor de zoekmachine heeft nooit mijn voorkeur gehad en deze aanpassing zorgt ervoor dat hier nóg meer de nadruk op komt te liggen. Het draait om de relevantie voor de gebruiker en zorg er dan ook voor je website gericht is op de gebruiker. Schrijf teksten voor de gebruiker en gebruik geen verborgen elementen. De weg naar een goede vindbaarheid is niet in enkele weken voor elkaar te krijgen. Het is een langzaam traject met ups en downs. Maar als je vasthoudt aan de richtlijnen van Google en de gebruiker centraal stelt dan komen de resultaten vanzelf. Wil je weten of jouw website voldoet aan de laatste richtlijnen van Google? Neem dan contact  op met een SEO specialist!

| | |

1 reactie op “Blokkeren Javascript en CSS kan leiden tot minder SEO verkeer

  1. DJ Pheifer schreef:

    Goed artikel, thanks!

Geef een reactie