Geschreven door Eva Meeus op

Heb je eenmaal besloten een webshop te beginnen, dan kan de keuze van een e-commerce platform nog een flinke opgave zijn. Er zijn veel verschillende opties, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welk platform is nu het meest geschikt voor jouw situatie? Wij hebben de voor- en nadelen van onze drie favoriete e-commerce platformen op een rijtje gezet. We vergelijken in dit blogartikel Magento 2, Shopware en Woocommerce. Na het lezen weet jij beter wat de verschillen zijn. Wel zo makkelijk als je een keuze wilt maken. Wil je alle voor- en nadelen in één gemakkelijke PDF? Download hier dan gratis onze e-commerce platform keuzehulp PDF.

woocommerce e-commerce platformShopware e-commerce platformmagento 2 e-commerce platform

Schaalbaarheid

Een belangrijk onderdeel om de keuze van je platform op te baseren is de schaalbaarheid van je webshop. Maar wat bedoelen we precies met schaalbaarheid? Dit is de hoeveelheid producten die je webshop op kan nemen in het assortiment, zonder last te hebben van performance issues. Op het gebied van schaalbaarheid is Magento ongetwijfeld de kampioen. Met vlak daarachter Shopware op de 2e plaats.

Woocommerce is minder geschikt voor een webshop met heel veel producten. Je krijgt met dit platform al snel te maken met performance issues. Nu vraag je je natuurlijk af: bij hoeveel producten ligt deze grens dan? Uit onze ervaring raden wij het aan om gebruik te maken van Magento 2 of Shopware zodra je webshop 1.000 producten of meer omvat. Ben je van plan om minder dan 1.000 producten in je assortiment op te nemen? Dan kan Woocommerce een uitstekend platform voor jou zijn.

 

Wat kost dat?

Natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk is de prijs van het platform. Elke ondernemer wil de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Dit geldt ook voor de investeringskosten van de webshop. Zoals we bij de schaalbaarheid al hadden ontdekt zijn Magento 2 en Shopware de twee powerhouses als het gaat om e-commerce platformen. Deze kracht aan technisch vermogen is helaas niet volkomen gratis. Vandaar dat dit terug te zien is in de gemiddelde ontwikkelprijs van de verschillende platformen.

e-commerce platform

Doorlooptijd

De doorlooptijd, oftewel de ontwikkeltijd, van een webshop hangt nauw samen met welk platform je kiest. Doordat Magento 2 en Shopware complexere platformen zijn, hebben deze een hogere doorlooptijd. Woocommerce heeft door zijn simpliciteit het voordeel dat er gemakkelijker aanpassingen in kunnen worden doorgevoerd en je ook sneller live kunt gaan.

Aanpasbaarheid van de webshop

Jouw ideale webshop. Waarschijnlijk had je hier al een beeld bij vanaf het eerste moment dat je had besloten een webshop te ontwikkelen. Daarom is de aanpasbaarheid van de webshop een belangrijk onderdeel om mee te nemen in deze titanenstrijd. Want het liefst heb je natuurlijk een platform waarmee design technisch alles mogelijk is. Naast de mogelijkheden op het gebied van design, kijken we ook naar hoeveel jij als gebruiker zelf aan kunt passen.

Als het gaat om het design van je webshop is er met Magento 2 net iets meer mogelijk dan bij de rest. Dit betekent niet dat Woocommerce en Shopware tekort schieten op dit vlak. Maar wil je net dat extra beetje flexibiliteit dat écht alles mogelijk is, dan is Magento 2 een betere keuze. Waar Magento uitblinkt in design mogelijkheden, doet Shopware dat op het gebied van zelf je webshop kunnen aanpassen.

Gebruiksvriendelijkheid

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, zoeken naar die ene knop binnen de software. Niet iets waar je op zit te wachten, of waar je tijd aan wilt kwijt zijn. Gelukkig zijn al deze drie e-commerce platformen gebruiksvriendelijk genoeg dat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Maar er is wel een verschil. Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid is Woocommerce namelijk niet te toppen. Een kind kan de was doen met dit platform. Voor Magento en Shopware is het van te voren wel handig om even de handleiding erbij te pakken.

Koppelingen

Tenslotte kijken we naar het aantal koppelingen dat elk platform ondersteunt of aanbiedt. Waar moet je precies aan denken bij een koppeling? Denk aan AfterPay, een extensie die bezoekers achteraf laat betalen. Of ERP, een koppeling die financiële en logistieke processen automatiseert. Vind jij het belangrijk dat je webshop dit soort functionaliteiten bevat? Dan is Magento 2 een platform om in de gaten te houden, aangezien hiermee de meeste koppelingen worden ondersteunt.

Keuze al gemaakt of hulp nodig bij het kiezen?

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden zoals je ziet. Ben je er nog niet uit welk e-commerce platform voor jou het meest geschikt is? Download hier onze gehele keuzehulp in PDF-vorm. Of heb je je keuze gemaakt en wil je meteen aan de slag? Onze specialisten helpen je graag op weg. Je kunt ons altijd telefonisch bereiken op (030) 711 55 55, of een mailtje sturen aan info@zeo.nl mag natuurlijk ook.

| | |

1 reactie op “Zeo helpt je een e-commerce platform kiezen.

  1. Danny schreef:

    Hoi Eva,

    Lees jullie nieuwsbrief regelmatig met plezier 🙂

    Je vergeet denk ik 1 belangrijk SAAS omnichannel platform die het goed voor elkaar heeft en dat is Lightspeed. Ik ben met de komst van Magento 2 overgestapt en het heeft me heel veel gebracht. En dan vooral kostenreductie, efficiënt kunnen werken en een echte omnichannel oplossing met een volledige kassa/back office integratie.

    Groet Danny

Geef een reactie