Geschreven door Zeo op

Bij Zeo zijn dagelijkse bezig met het beheren en optimaliseren van campagnes en websites. Vaak komen wij websites tegen zonder een xml sitemap. Heb jij ook nog geen sitemap? Bekijk hier hoe je eenvoudig een xml sitemap kunt aanmaken.

Wat is een XML Sitemap?

Een XML sitemap is een bestand dat opgesteld is volgens het XML protocol. Hierin worden alle URL’s van je website opgenomen. Je kunt een XML sitemap zien als een landkaart voor je website. De sitemap zegt tegen de “crawlers” waar ze moeten kijken. Je biedt Google de mogelijkheid om in één oogopslag de structuur van je website te bekijken. Dit zorgt er voor dat Google dit ook beter kan doen.

Om snel en eenvoudig een xml sitemap te maken kun je de tool auditmypc gebruiken. Deze tool is te vinden via http://www.auditmypc.com/free-sitemap-generator.asp . Klik vervolgens op de afbeelding rechtsbovenin (zie afbeelding).

Je komt nu terecht in de sitemap generator tool. Hier kun je eenvoudig een xml sitemap creëren voor je website. Geef de juiste instellingen mee aan je xml sitemap.  Hieronder staan een aantal standaard instellingen die je altijd moet hebben.

–          Geeft een juiste projectnaam aan de sitemap.

–          De juiste URL. Een voorbeeld is https://www.zeo.nl/

–          Geef bij uitsluitingen aan dat je CSS bestanden, afbeeldingen etc.  wilt uitsluiten, omdat je deze in een aparte sitemap zet.

–          Vink bij regels exclude images aan.

–          Geef een maximum aantal niveaus op.

Heb je dit allemaal gedaan dan kun je vervolgens de sitemap generator starten door op de Play knop te klikken. Op het tabblad sitemap wordt dan de sitemap gegenereerd. Je kunt deze vervolgens exporteren en opslaan.

Heb je sitemap klaar zorg er dan voor dat je deze indient bij google. Dit kan via Google webmaster tools. Log in met je google account en voeg een site toe. De site zal je vervolgens moeten verifiëren. Dit kan door een metatag toe te voegen aan de code of door een google Analytics account te gebruiken. Zodra je site is geverifieerd door google webmaster tools kun je de sitemap verzenden. Dit doe je door www.uwdomein.nl/sitemap.xml op te geven aan Google.

Met deze tool is het een stuk makkelijker om een sitemap aan te maken. Hopelijk maakt deze blogpost duidelijk hoe je deze tool gebruikt. Heb je verder nog vragen over deze tool of over je website optimaliseren in het algemeen? Neem dan contact met ons op!

| | |

Geef een reactie