Geschreven door Eva Meeus op

Wat kan dit hulpprogramma voor modelvergelijking?

Google Analytics schrijft de waarde van een conversie toe aan de laatst gemeten klik. Vaak is het zo dat er voor deze gemeten klik al eerder een interactie is geweest met je site. Bijvoorbeeld: Een bezoeker zoekt in Google op schoenen en klikt op een AdWords advertentie. Vervolgens bekijkt hij een paar schoenen op je site maar koopt nog niks. De volgende dag ziet hij een banner van een Remarketing Campagne en bezoekt de website en kijkt verder rond. Twee dagen later is zijn loon gestort en kan de klant zijn aankoop doen. Hij zoekt weer via Google en klikt deze keer op een organisch resultaat, waarnaar hij uiteindelijk zijn aankoop doet. In Analytics wordt deze verkoop nu toegekend aan het organisch zoekverkeer. Hoewel de eerdere stappen misschien veel belangrijker waren in het verkoopproces.

Met het hulprogramma voor modelvergelijking kan je nu gemakkelijk meten hoe de waarde van een conversie toegeschreven wordt. Zo kan je meer inzicht krijgen in de resultaten en voornamelijk in welke verschillende marketingkanalen hier een rol in hebben gehad. Hierna kan je heel makkelijk bepalen welke marketingbron het hoogste rendement heeft.

Aan de slag met modelvergelijking!

Je kunt het Google Analytics hulpprogramma voor modelvergelijking vinden onder de tab conversies.

modelvergelijking

In het hulpprogramma zijn er verschillende standaard toeschrijvingsmodellen te kiezen.

2

Een uitleg van de verschillende toeschrijvingsmodellen

‘Laatste interactie’ is het standaardmodel. De conversie wordt toegekend aan de laatste klik die tot een conversie heeft geleid. Dit is een handig model om de directe vergelijking te maken met andere kanaalgroepen. In ons voorbeeld met schoenen wordt alle waarde bij het organisch verkeer gerekend.

4Dit model laat directe bezoekers buiten beschouwing waardoor 100% van de waardepunten voor de verkoop naar het laatste kanaal voorafgaand aan de conversie gaan. In eerder voorbeeld gaat hier de waarde naar de remarketing banner.

5

Dit model schrijft de waarde van een conversie toe aan de meest recente AdWords-klik voorafgaand aan de conversie. Dit is handig om te achterhalen welke AdWords advertentie de meeste conversies heeft gegenereerd. In het voorbeeld zal de verkoop van de schoenen aan de remarketing banner worden toegekend (betaald zoekverkeer).

6Dit model schrijft de waarde van de conversie aan de eerste interactie toe die tot een conversie heeft geleid. Dit is handig om te achterhalen welk kanaal de bezoeker als eerste in contact heeft gebracht met de site. Bij het voorbeeld was dit de allereerste AdWords advertentie.

7Dit model verdeelt de waarde van een conversie over de verschillende kanalen die tot een conversie hebben geleid. In eerder voorbeeld zal het betaalde zoekverkeer 66.66% (2 van de 3 stappen) van de waarde toegekend krijgen en organisch zoekverkeer 33.33% (1 van de 3 stappen). Dit is handig om te achterhalen welke kanalen een ondersteunende factor zijn geweest in de conversie en verdeelt de waarde gelijk over de kanalen.

8Dit model schrijft de waarde van een conversie toe aan de kanalen die het dichts voor de conversie gebruikt zijn. Dit model is handig om te zien welke kanalen het meest waardevol zijn in de laatste klikken en schrijft ook waarde van de conversie toe aan andere kanalen die ondersteun hebben maar met een kleiner percentage.

9Dit model schrijft zowel het eerste als het laatste kanaal voor de conversie 40% toe en onder de andere kanalen word de resterende 20% verdeeld.

Tot slot het laatste model en ook de meest interessante model.

10Dit model kan je zelf samenstellen en hiermee de conversiewaarde toeschrijven zoals het voor jouw organisatie belangrijk is. Als je hierop klikt krijg je het volgende scherm te zien.

Toekenningsmodel maken of bewerken

Je geeft het model een naam en kiest een basismodel dat het uitgangspunt wordt. Wij hebben hier voor het model ‘lineair’ gekozen. Vervolgens kies je de periode dat de klikken voorafgaand aan de conversie meegenomen moeten worden. Daarna kun je het krediet aanpassen op basis van betrokkenheid. Dit betekend dat je kan aangeven dat het bezoek dat het langst was de meeste waarde krijgt. Tot slot kun je aangepaste krediet regels maken en bepalen welke kanalen een bepaalde waarde van een conversie krijgen toegeschreven. Bijvoorbeeld zowel het eerste als het laatste bezoek de waarde van 50% geven. Sla dit aangepaste toekenningsmodel vervolgens op.

Meer mogelijkheden?

Een aangepast model voor toeschrijvingen geeft je veel meer mogelijkheden om te achterhalen welke kanalen waardevol zijn en geeft je de mogelijkheid om verschillen te meten. Een mooi hulpprogramma om mee aan de slag te gaan! Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel 030 711 55 55.

| | | |

Geef een reactie