Geschreven door Mariska van den Berg op

Met de verhuizing van Zeo Webmarketing naar de prachtige stad Utrecht verandert voor de meeste medewerkers de wijze van vervoer. Sommigen kunnen, nu we in Utrecht zitten, lekker met de fiets. Anderen (waaronder mijzelf) gaan met de auto in plaats van met de fiets. Ander vervoer is een andere ervaring, zo denk je in mijn geval vaker na over drukte op de weg en het fileprobleem.

Een zelfsturende auto

In een eerdere blogpost werd duidelijk dat Google zichzelf geen beperkingen oplegt qua branches. Nu zag ik onlangs op Twitter dat Google brancheoverschrijdend denken naar een heel nieuw niveau tilt met de ontwikkeling van zelfsturende auto’s. Zeven speciaal uitgeruste Toyota Prius-exemplaren hebben gezamenlijk al 225.000 kilometer gereden. De auto’s, die vol zitten met sensors, computers en gps-apparatuur, kunnen zelf hun weg vinden. Er zit wel iemand achter het stuur die ingrijpt als er wat mis gaat, maar de auto neemt in principe zelf alle beslissingen. De bestuurders die voor de zekerheid meereizen, hebben pas twee keer hoeven ingrijpen, waaronder een keer toen een fietser door een rood licht reed. De techniek van de auto’s is volgens Google al zo vergevorderd dat de auto’s ingesteld kunnen worden op verschillende rijstijlen.

Google heeft de brains

Het project van de zelfsturende auto’s komt voort uit de DARPA Challenges, een wedstrijd voor autonome voertuigen die de Amerikaanse overheid organiseert. Een van de toonaangevende software-ontwikkelaars van Google, Sebastian Thun, heeft hier top-ontwikkelaars voor het Street View team verzameld. De technologie vloeit daarnaast voort uit andere projecten zoals Google Earth en Google Street View, die gefocust zijn op het lokaliseren van objecten. De stap naar het gebruik van deze informatie voor de plaatsbepaling van een rijdende auto is dan blijkbaar gemaakt. Google werkt nu ook aan het in kaart brengen van wegmarkeringen en verkeersborden, om de positionering van de auto’s nog beter te helpen bepalen.

Voordelen

De voordelen van de Google auto bespreekt Thun op het Google bedrijfsblog. Jaarlijks verliezen wereldwijd meer dan 1,2 miljoen mensen het leven in het verkeer, vaak door verkeerde beslissingen van bestuurders. Een computergestuurde auto kan dergelijke fouten waarschijnlijk vermijden. Daarnaast kan computersturing de verkeersdoorstroming verbeteren door de vorming van ‘autotreinen’, slierten auto’s die zich dicht bij elkaar met dezelfde snelheid voortbewegen. Verder betekent de ontwikkeling van zelfsturende auto’s dat het besturen nauwelijks nog aandacht vraagt. Bestuurders kunnen hun reistijd dan efficiënter gebruiken. Misschien is zelfs op termijn geen rijbewijs meer nodig!

Einde fileprobleem..?

De oprichters van Google hebben zich altijd gericht op het oplossen van problemen met het gebruik van technologie. De introductie van de zoekmachine Google heeft destijds binnen korte tijd enorme verschuivingen veroorzaakt in de internet branche. Zou zo’n verschuiving ook mogelijk zijn binnen de auto branche? Is de Google auto straks het einde van het fileprobleem?

De Google-technici geven toe dat de autonome auto nog lang niet op grote schaal realiteit zal zijn. “While this project is very much in the experimental stage, it provides a glimpse of what transportation might look like in the future thanks to advanced computer science. And that future is very exciting.” Dus wie weet rijden we straks allemaal in een Google auto: we voeren de gewenste bestemming in en gaan alvast aan het werk terwijl onze auto ons snel naar de gewenste bestemming brengt. Wel zo efficiënt.

| | |

1 reactie op “Google auto einde van fileprobleem?

 1. geert willemse schreef:

  De zelfrijdende auto biedt voor een veel grotere groep mensen vervoersmogelijkheid.
  denk aan blinden, slechtzienden, mensen met fysieke beperkingen.
  Daarnaast kan ik me indenken dat taxi tot de mogelijkheden behoord, Allerlei vervoer wat nu per taxi gaat zoals ziekenvervoer zou dan met dit vervoermiddel kunnen gebeuren.
  Het zou een enorme verruimingzijn voor de vervoerscapisiteit van en voor deze groep mensen.
  Ik kan me ook indenken dat waar overheden nu veel geld kwijt zijn voor vervoer ze dat op deze manier kunnen besparen.
  Dit is een eerste reactie van mij.

  Met vriendelijke groet

  g. Willemse

Geef een reactie