Geschreven door Eva Meeus op

Sinds de livegang van WordPress in 2003 is het platform snel uitgegroeid tot het populairste platform om een website in te laten bouwen. Ongeveer 60% van alle websites wereldwijd draaien inmiddels op het CMS van WordPress. Het ziet er niet naar uit dat het gebruik van deze open source software binnenkort minder zal worden.

De volgende grote stap voor het platform is de update naar WordPress versie 5. Die update staat later in 2018 gepland. Welke nieuwe functionaliteiten er in deze versie zullen verschijnen, dat is nog niet zeker. Wel weten we dat er standaard een nieuwe editor gebruikt zal gaan worden met de naam ‘Gutenberg’. Er is op dit moment al een plug-in versie van Gutenberg vrijgegeven, waar developers mee kunnen oefenen.

Wat kun je eigenlijk met deze editor? Lees het hieronder.

De Gutenberg editor

Door middel van de vernieuwde Gutenberg editor krijg jij als gebruiker de styling van een pagina volledig in eigen hand. Waar nu voor veel stijlaanpassingen nog programmeertaal nodig is, kan binnenkort ook iemand zonder HTML/CSS kennis aan de styling van een pagina werken. Het uitlichten van content wordt in het vervolg veel makkelijker.

Met deze nieuwe functionaliteit wil WordPress vooral de gebruikservaring van het platform verbeteren en vergemakkelijken.Gutenberg editor

Aan de hand van zogenaamde blokken kun je een bericht of pagina inrichten. Je bepaalt hiermee niet alleen de opmaak van de tekst, maar ook de grafische opmaak. Zo kan je met de blokken een opmaak maken in headers, tekst, galerijen, foto’s, quotes, etc. In welke volgorde je dit doet, is volledig aan jezelf.

 

De editor staat op dit moment nog wel redelijk in de kinderschoenen. Het biedt developers nu wel de ruimte om de tool te optimaliseren, voordat de definitieve versie in WordPress 5 er is.

Kritiek op WordPress 5 en de Gutenberg editor

In theorie klinkt de nieuwe editor redelijk rooskleurig. Alleen is er inmiddels ook aardig wat kritiek op het standaardiseren van de Gutenberg editor in de update naar WordPress 5. De verwachting is dat voor veel websites de update naar WordPress 5 problemen zal gaan opleveren. De problemen ontstaan vooral met huidige plug-ins die onwerkbaar worden.

Er wordt gewerkt aan een optie om de Gutenberg editor uit te schakelen. Alleen zal dit pas na het updaten naar WordPress 5 mogelijk zijn.

Ons advies

Update niet zomaar je WordPress site als de update beschikbaar is! Zoek goed uit welke verbeteringen er doorgevoerd wordenen welke problemen er kunnen verschijnen. Hiermee voorkom je voor jezelf veel problemen.

Hulp of advies nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

| | | |

Geef een reactie