Geschreven door Eva Meeus op

Bij Zeo ontvangen we regelmatig vragen over de laadsnelheid van websites. Als webshophouder wil je dat jouw webshop zo snel mogelijk getoond wordt aan je bezoekers. Een lange laadtijd is niet gunstig voor je resultaten in zoekmachines en kan een hoop irritatie bij bezoekers opleveren. Daarnaast zijn gemaakte wijzigingen aan je webshop niet altijd direct zichtbaar, doordat Magento met een cache-systeem werkt. Jarno legt in deze blogpost uit hoe je met het legen, vernieuwen en uitschakelen van je cache beheer in Magento de laadsnelheid van je webshop kunt verbeteren. Een tool om te meten wat de huidige snelheid van je webshop is, is het invoeren van je url in deze tool.

Cache is de plek waar bestanden en veelgebruikte data tijdelijk worden opgeslagen, met als doel om vervolgens sneller toegang te krijgen tot de webshop. Voor het verbeteren van de laadsnelheid van je Magento webshop is het van belang regelmatig het cache beheer op te schonen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je webshop sneller getoond wordt aan je online bezoekers. De belangrijkste vraag bij het cache beheer is; waarom wil je dit legen, vernieuwen of uitschakelen? De configuratie van Magento is een complexe zaak. Daarom worden deze onderdelen vastgelegd in een gecachte variant, hierdoor wordt het laden versneld en hoef je in Magento niet elke keer de configuratie op te halen. Maar in sommige gevallen wil je deze cache wél legen, vernieuwen of helemaal uitschakelen.

Stap 1: Legen van je cache beheer

Het legen van je cache doe je door in de backend van je Magento webshop te gaan naar Configuratie > Cache beheer

Hier zie je bovenin twee knoppen en daarmee kun je direct het cache geheugen en je Magento cache legen. Het legen van beide caches zorgt voor het optimale resultaat, wanneer je een aanpassing hebt gedaan die zichtbaar moet zijn voor iedereen.

Magento Cache beheer

Stap 2: Vernieuwen van je cachegeheugen

Het cachegeheugen vernieuwen doe je als volgt: je gaat wederom naar Configuratie > Cache beheer

Je kunt nu verschillende cachesoorten selecteren, wanneer je weet waar je eventueel aanpassingen hebt gedaan. Je kunt deze aanvinken en in één keer vernieuwen. Klik vervolgens bij Acties (in het dropdown menu) op Vernieuwen. Wanneer je op Verstuur hebt geklikt gaat Magento de onderdelen ook daadwerkelijk vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat deze onderdelen worden ververst en opgehaald worden.

Stap 3: Uitschakelen van cache

Het uitschakelen van cache is alleen te adviseren in de bouwfase van je webshop.  Er worden bij het volledig uitschakelen van cache beheer namelijk geen versies opgeslagen. Voordeel is dat veranderingen direct zichtbaar zijn.  Dit kan er trouwens wel voor zorgen dat je webshop trager reageert, omdat deze elke keer alle informatie moet ophalen.

Om je cache uit te schakelen ga je weer naar Configuratie > Cache beheer

Je kunt nu alle cache soort selecteren en in één keer uitschakelen. Klik vervolgens bij Acties (in het dropdown menu) op Uitschakelen. Wanneer je op Verstuur hebt geklikt zijn alle cache soorten uitgeschakeld.

Heb je vragen over cache beheer binnen jouw Magento webshop? Neem gerust contact op met Jarno Mossou, Magento specialist binnen Zeo.

| | |

Geef een reactie