Geschreven door janwillem op

Het stap voor stap instellen van 301 redirects, hoe en waarom.

De reden dat het juist instellen van redirects en het opsporen van onjuist ingestelde redirects zo belangrijk is, is om duplicate content te voorkomen. Google en de googlebots signaleren duplicate content vrij snel en wanneer dit het geval is en dit niet aangepakt wordt, kan dit resulteren in een aanzienlijke daling in organisch (gratis) verkeer.

Dagelijks geven wij adviezen aan klanten betreffende het juist instellen van 301 redirects, 302 redirects en het oplossen van homepage aliassen, duplicate content en het redirecten van non-WWW traffic. In dit blog zal ik kort uitleggen hoe deze verschillende redirects zijn in te stellen met behulp van .htaccess en hoe je kunt redirecten via Server Side Scripting.

Redirecten via .htaccess bestand

Belangrijk om te weten en te gebruiken is een 301 redirect. Wat is een 301 redirect? Dit betekend in de ogen van de zoekmachine ‘permanente verplaatsing’. Het klinkt ingewikkeld maar voor een ontwikkelaar is dit eenvoudig toe te passen door de volgende regels in de .htaccess te plaatsen.

Mod_rewrite redirect

Hier een voorbeeld hoe je bijvoorbeeld je /oudeblog.php zou kunnen redirecten naar /nieuweblog.php

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^oudeblog.php$ http://www.uwdomein.nl/nieuweblog.php [R=301,L]

Alle bezoekers naar het non-www domein redirecten

Een veelvoorkomend probleem bij het gros van de websites is dat duplicate content al bij de lancering aanwezig is. Simpelweg omdat hier tijdens de bouw niet goed op wordt gelet. Een website is vaak te bereiken via:

https://www.zeo.nl (met www) en https://zeo.nl (zonder www)

Dit lijken 2 dezelfde urls, maar dit is niet zo. Google ziet dit als 2 aparte pagina’s met exact dezelfde content. Het gevolg hiervan is dat alle urls vaak al een kopie hebben op de NON www versie van de website. Dit is op te lossen door het juist instellen van een 301 redirect.

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^uwdomein.nl$
RewriteRule ^.*$ http://www.uwdomein.nl %{REQUEST_URI} [R=301,L]

Aliassen van de homepage redirecten naar de juiste homepage url

Ook zie je vaak dat websites te bereiken zijn via https://www.zeo.nl en https://www.zeo.nl/index.php . Ook dit is een vorm van duplicate content en kan opgelost worden met de volgende regel.

RewriteRule ^index.(php|html|htm|asp) http://www. uwdomein.nl / [R=301,L]

Instellen van redirects met Server Side Scripting

Server side scripting is een andere manier, omdat het redirecten via .htaccess niet altijd mogelijk is. Hieronder zie je hoe je URLS met een 301 redirect instelt met behulp van ASP-VBScript, ColdFusion, Perl en JSP / Java.

<%@ Language=VBScript %>
<% ' Permanent redirection Response.Status = "301 Moved Permanently" Response.AddHeader "Location", "http://www. uwdomein.nl /" Response.End %>

ColdFusion 301 redirect

Perl 301 redirect

#!/usr/bin/perl   -w
use strict;
print "Status: 301 Moved Permanentlyn";
print "Location: http://domein/pagina.htmnn";
exit;

JSP / Java 301 redirect

<% response.setStatus(301); response.setHeader( "Location", "http://www. uwdomein.nl /" ); response.setHeader( "Connection", "close" ); %>

301 redirect PHP

Let op: Het toepassen van dergelijke redirects vereist uiterste kennis van de website en server instellingen. Probeer dit niet zelf als je niet EXACT weet wat je aan het doen bent.

Voor meer informatie betreffende het juist instellen van redirects op jouw website neem direct contact met ons op.

| | |

5 reacties op “Het stap voor stap instellen van 301 redirects | 301 redirect ht

 1. Mark schreef:

  Thx voor je blog! Erg handig en was gemakkelijk te volgen! Verder goeie blog!

 2. Joris schreef:

  Hoi Mark,

  Bedankt voor je reactie.

  Misschien dat je deze post ook wel interessant vindt. Deze gaat onder andere over canonical tags, robots.txt en duplicate content.

  https://www.zeo.nl/duplicate-content-301-redirect-en-robots-txt/

 3. Steve schreef:

  Als ik niks heb ingesteld zowel on-page als server side maar wel in Google Webmaster Tools mijn preferred domain “met www.” heb ingesteld.

  Ziet Google het dan nog als 2 aparte pagina’s en kan ik dan nog een penalty aan mijn broek verwachten?

  Goed artikel trouwens!

 4. Joris schreef:

  Hallo Steve,

  Bedankt voor je reactie.

  Het is inderdaad een oplossing door in de webmastertools aan te geven welk domein je voorkeur heeft, de www of de NONwww.

  Het nadeel hiervan is, is dat andere zoekmachines deze instellingen niet uit de google webmastertools zullen halen, waardoor je op andere zoekmachines dus wel duplicate content krijgt, wat kan resulteren in lagere posities.

  Doe je dit met een redirect, dan die je dit in één keer, voor alle zoekmachines.

 5. Steve schreef:

  Hallo Joris,

  Bedankt voor de TIP!

Geef een reactie