Geschreven door Mariska van den Berg op

HTML 5 is de meest recente ontwikkelde standaard door het W3C. Door deze nieuwe standaard kunnen er een boel dingen op het web gaan veranderen. Door HTML 5 zullen er een heleboel dingen standaard kunnen binnen een browser waar nu extra plug-ins en programmeertalen voor nodig zijn. De standaard is op dit moment nog niet helemaal afgerond, maar wordt door recente browsers en mobiele telefoon wel ondersteund.

Video op het web

Door de mogelijkheden van HTML 5 zullen video’s op het internet een stuk makkelijker en breder ondersteund worden. Ondanks dat video’s op het web overal al te vinden zijn, worden deze niet altijd standaard ondersteund. Hier is vaak een plug-in voor nodig zoals bijvoorbeeld Flash. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker van deze website hierover moet beschikken. Dit is voor onder andere mobiele telefoons niet altijd het geval. Dankzij HTML 5 is Flash nu niet meer nodig en kunnen onder andere apparaten als de Iphone nu ook video’s op het internet bekijken. Dit terwijl er voor de gebruiker bijna geen verschil merkbaar is.

Het canvas

Naast video ondersteuning zijn er nog andere vernieuwende toevoegingen binnen HTML 5. Het canvas is een van deze grote veranderingen. Deze maakt het mogelijk om te tekenen binnen een browser. Dit heb je misschien al eens eerder gezien. Voorheen was hier echter altijd een extra plugin (zoals Flash) voor benodigd of andere webtalen (zoals JavaScript). Nu met HTML 5 is dit standaard al mogelijk. Dit levert verschillende leuke en vernieuwende mogelijkheden op. Bekijk bijvoorbeeld deze demo. Let op! Voor het bekijken van deze demo moet je wel beschikken over een browser die HTML 5 ondersteund!

Gamen met HTML 5 en het canvas

Het canvas bied nog meer uitgebreide mogelijkheden waar veel webdevelopers gretig op in springen. Je hebt vast wel eens spelletjes op het internet gezien en misschien ook gespeeld. Voor HTML 5 waren hier altijd plug-ins voor nodig. Maar dankzij de nieuwe standaard en gebruikmakend van het canvas zijn deze nu niet meer nodig. Bekijk deze voorbeelden maar eens. Dit betekent dat toepassingen als deze in de toekomst breder ondersteund zijn zonder de behoefte aan extra programma’s.

Google experimenteert

Google loopt vaak een stapje voor op de rest van de webwereld. Bij Google omarmen ze nieuwe technieken en zijn ze hier altijd mee bezig. Zo ook met HTML 5. Volg de link hieronder om de experimenten te bekijken:

http://www.chromeexperiments.com/

Conclusie

Misschien denk je op dit moment: ‘wat heb ik hier eigenlijk aan?’ Op dit moment heb je misschien nog geen toepassing gezien die geschikt is voor je. De ontwikkeling van HTML 5 staat dan ook nog in de kinderschoenen. Duidelijk is wel dat dit heel veel mogelijkheden gaat bieden voor de toekomst!

| | |

Geef een reactie