Geschreven door Zeo op

Voor veel mensen staat het blauwe incoontje op hun bureaublad nog steeds synoniem voor het internet. Daarbij realiseren zij zich niet dat het blauwe incoontje toebehoort aan het programma ‘Internet Explorer’. Internet Explorer is een zogenaamde internet browser.

Internetbrowser

Maar wat is nu precies zo’n internet browser en wat doet deze? Kort gezegd is een internet browser een programma dat het mogelijk maakt om informatie op het internet te lokaliseren en te bekijken. Er zijn een heleboel verschillende webbrowsers. De meest bekende zijn: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari. Elk van deze browsers heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Het ‘correct’ weergeven van een webpagina is zo ongeveer de grootste rol van een browser. Om dat beter te begrijpen moeten we eerst een inzicht krijgen wat een webpagina feitelijk is. Kort gezegd is een webpagina een tekst document opgemaakt met speciale commando’s en tekens (de bron). De internet browser interpeteert deze bron en geeft dit op een duidelijke en visuele manier weer. Voor het interpreteren van deze bron zijn een aantal richtlijnen opgezet door het W3C. Deze organisatie zet standaarden neer voor een aantal verschillende webtalen. Deze standaarden zijn richtlijnen en geen vaste regels.
Bij het interpreteren van deze bron en richtlijnen kunnen verschillen optreden in de weergave van een webpagina. Hierdoor kan het gebeuren dat een website er op browser a heel anders komt uit te zien dan op browser b. Dit kan zijn omdat de makers van de browser a en b de richtlijnen anders interpreteren, maar ook omdat de makers van browser a de richtlijnen niet zo nauw nemen. Daarom is het erg belangrijk om je eigen website te testen in verschillende browser. Dit gaat vooral op wanneer je een wat oudere website hebt. Maar niet alleen tussen de verschillende internet browsers is verschil zichtbaar. Dit geld zelfs voor de verschillende versies van een enkele browser. Wanneer je bijvoorbeeld dezelfde webpagina bekijkt in Internet Explorer (IE.) 6.0 en 8.0 kan deze er heel anders uitzien. Daarom zeggen webdevelopers vaak dat de website ‘ondersteund’ wordt vanaf een bepaalde versie. Hierbij word vaak rekening gehouden met de gebruikte internet browsers op het internet.

Verschillen van browsers

De verschillen tussen browsers voor gebruikers gaan verder dan alleen het weergeven van een pagina. Zo is de kracht van Google Chrome bijvoorbeeld dat deze erg stabiel is en heel snel opstart. Mozilla Firefox staat erom bekend dat deze een breed scala heeft aan plugins die voor allerlei gemakken kunnen zorgen. De internet browser Flock richt zich dan weer voornamelijk op het gebruik van Social Media.

Elke browser heeft uiteindelijk zijn eigen voordelen, nadelen en eigenaardigheden. Het kiezen en gebruiken van een browser kan dan ook wel vergeleken worden met het kiezen van schoenen. Iedereen heeft hierin zijn eigen wensen en voorkeuren. Daarom is het ook aan te raden om een aantal verschillende browsers te proberen en daaruit een keuze te maken welke voor jou persoonlijk het beste is.

| | |

Geef een reactie