Geschreven door Zeo op

Al jaren is Magento 2 een onderwerp van gesprek binnen de e-Commerce. Regelmatig vroegen mensen zich af “wanneer komt het nou?”. Afgelopen november 2015 was het eindelijk zover, de release van Magento 2.0. 

Gebruikerservaring Magento 1

Alle grote webshops die enigszins meespelen in de e-Commerce wereld draaien vandaag de dag op het platform Magento. Het is een enorm sterk platform waarmee je als webwinkelier veel mogelijkheden krijgt om de online markt op te gaan. Maar zoals elk sterk platform kende Magento 1 ook een paar ontwikkelpunten. Even kort de drie grootste op een rij:

  • Snelheid: Door de omvang van het pakket was het zonder optimalisatie en de juiste aandacht een traag pakket. Dit punt werd door veel mensen als nadeel ervaren wanneer zij de kennis niet hadden. Met de juiste webhosting in combinatie met optimalisatie van de installatie was dit wel op te lossen.
  • Onderhoud: Het updaten van Magento was een tijdrovend proces. In de afgelopen tijd zijn er geen grote updates meer gedaan aan het Magento 1.9 platform. Er zijn echter wel een aantal patches vrijgegeven om het platform veilig te houden.
  • Interface: Bij de webshops opleveringen die wij doen wordt er standaard een tweetal trainingen gedaan om de gebruiker wegwijs te maken in de interface van Magento 1. In sommige gevallen bleek dit nog te weinig om alles te kunnen binnen Magento 1 en de interface van het beheergedeelte te begrijpen.

En daar zijn de ontwikkelaars mee aan de slag gegaan. In Magento 2 heeft het flink wat stappen gemaakt.

Waarom overstappen naar Magento 2?

  • Verbeterde snelheid: De bouwers van Magento hebben het nieuwe pakket uitgebreid met twee mogelijkheden om de snelheid te optimaliseren. Allereerst heeft het Magento 2 pakket standaard een Full Page Cache (FPC) wat inhoudt dat de volledige shop in cache wordt gezet waarmee de shop in kleine bestanden wordt opgeslagen. Deze kleine bestanden laden vele malen sneller. Daarnaast heeft Magento 2 de mogelijkheid om te werken met Varnish cache, dit heeft de zelfde werking als de FPC maar is nóg sneller. Varnish heeft alleen een extra inbouw nodig, effect ervan is wel dat je shop een optimale snelheid heeft. De flow in het verkoopproces is ook verbeterd waardoor conversies naar verwachting zullen toenemen. Denk hierbij aan een versnelde One Step Checkout en het toevoegen van producten aan de winkelwagen.
  • Technische verbeteringen: De basis van Magento 2.0 is op een andere manier opgebouwd dan zijn voorganger. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde composer die er voor zorgt dat de basisinstallatie en uitbreidingen hierop worden geïnstalleerd. Een andere technische verbetering is dat het systeem veiliger is ten opzichte van de vorige versies. Hiermee wordt ook voorkomen dat er continue veiligheidspatches nodig zijn om het systeem waterdicht te houden. Standaard wordt er ook gebruik gemaakt van LESS in de templating, een verbetering ten opzichte van de standaard CSS die nog vaak gebruikt werd in Magento 1.9.
  • Verbeterde interface: De gehele Magento admin interface is op de schop gegaan in de Magento 2.0 versie. Waar de Magento 1 interface soms onduidelijk is, heeft Magento 2.0 een interface á la 2016. Een moderne look & feel gecombineerd met gebruikersgemak waar iedereen winkelier op zit te wachten. Benieuwd naar deze nieuwe interface? Neem contact met ons op om een demo te bekijken.

magento-2-interface

 Over naar Magento 2.0

Een update van Magento 1 naar 2 is niet te vergelijken met de updates die eerder gedaan werden van bijvoorbeeld een 1.7 naar 1.8 of 1.9. Omdat zoals gezegd ‘de core’ veranderd is kunnen onderdelen als een template of plugins niet zomaar één op één overgenomen worden. Helaas zijn ook nog niet alle modules al beschikbaar is voor Magento 2. In veel gevallen is overstappen naar 2.0 een traject wat te vergelijken is met het bouwen van een nieuwe webshop.

Magento heeft aangekondigd het support van Magento 1 toch nog door te zetten. Dat betekent dat de nodige beveiligingspatches gewoon nog worden uitgevoerd. Alleen heeft zij wel aangekondigd te stoppen met het ontwikkelen en bouwen van Magento 1. Moeten we daarom nu per direct over gaan stappen naar Magento 2? Dat is afhankelijk van de omvang en complexiteit van een webshop. Heb je een relatief simpele webshop waar weinig orders uitkomen, dan is het de investering misschien niet waard. Wil je graag meegaan met de ontwikkelingen dan is het noodzakelijk. Zorg er dan voor dat je goed in kaart hebt wat een overstap inhoudt voor je shop. Heb je een grote webshop? Dan adviseren wij altijd up-to-date te blijven met het systeem en ervoor te zorgen dat het een veilig platform blijft.

In onze ogen is Magento 2 een revolutie ten opzichte van Magento 1.9. Magento zal met dit nieuwe platform marktleider blijven voor winkeliers die gebruik willen maken van alle e-Commerce mogelijkheden van deze tijd.

Speelgoedkiki.be in Magento 2.0

De eerst gebouwde 2.0 shop door Zeo staat inmiddels live. www.speelgoedkiki.be. Ziet er schitterend uit, toch?

Magento 2.0 - speelgoedkiki

| | |

Geef een reactie