Geschreven door Mariska van den Berg op

Ken je dat gevoel? Dat je bij het bezoeken van een website meer dan 4 seconden moet wachten totdat de website geladen is? Je wilt een website snel bekijken, alleen laat een server dit niet toe? Tegenwoordig hebben bezoekers op het internet weinig geduld. In het algemeen zijn bezoekers vaak na 4 seconden weg en op zoek naar andere websites. Google is hiervan op de hoogte en wil ten behoeve van een betere gebruikerservaring zo min mogelijk ‘trage’ websites hoog in de index tonen.

Wat is Page Speed?

Page speed is niets anders dan de snelheid van je website. De tijd dat het duurt voordat de website volledig aan gebruikers wordt getoond en in de browser is ingeladen. Sindskort heeft Google laten merken dat de snelheid van websites meetelt als ‘ranking factor’, er zijn dan ook steeds meer sites die dit nu aanpakken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bestanden te verkleinen, samen te voegen, ongebruikte codes te verwijderen en afbeeldingen het juiste formaat en afmetingen te geven. Allemaal technische aspecten van zoekmachine optimalisatie die veel website eigenaren niet beheersen en signaleren, terwijl ze het gratis verkeer naar je website aanzienlijk kunnen verhogen!

Waarom is Page Speed belangrijk voor iedereen?

Page Speed wordt sinds april 2010 gezien als een van de factoren om goed te kunnen scoren in de gratis zoekresultaten. Op het internet gaat veel ‘lege data’ over en weer, wat de volgende nadelen oplevert:

  • Google heeft meer tijd nodig om websites te indexeren.
  • Hierdoor kunnen minder pagina’s geïndexeerd worden en heeft Google niet altijd de meest recente data verzameld.
  • Er worden minder advertenties geladen, waardoor onder andere Google geld misloopt.
  • Onnodige kosten voor de opslag van data bij Google.
  • Gebruikers hebben minder geduld en haken af.
  • Maar ook de komst van mobiel browsen en minder snelle internetverbindingen, vergen efficiëntere laadtijden om de gebruikerservaring te optimaliseren.
  • Kortom, kortere laadtijden zijn altijd ten gunste van gebruikers, maar ook erg gunstig voor Google. En als je goed scoort voor Google, kan dit een positief effect hebben op jouw gratis verkeer.

Hoe verhoog je de page speed van je website met behulp van de Page Speed tool?

Met de Page Speed Tool van Google kun je de snelheid van de site meten. Deze tool werkt alleen in de browser Mozilla Firefox samen met de webdevelopment tool Firebug.

De tool laat je een aantal mogelijke aanpassingen zien die je snelheid aanzienlijk kunnen laten stijgen. Vooral onderstaande punten kunnen met weinig moeite worden verbeterd en leveren vaak veel snellere laadtijden op:

  • Het verkleinen van HTML, CSS en Javascript (JS) bestanden (Minify HTML, CSS, JS)
  • Door compressie van bestanden in de instellingen van je server aan te zetten (Enable compression)
  • Door je afbeeldingen te optimaliseren (Optimize Images)

Als je bij een prestatie analyse van de website een of meer van de bovengenoemde punten tegenkomt, dan is het raadzaam deze direct met de ontwikkelaar te bespreken. De tool komt met voorstellen zoals geoptimaliseerde bestanden (optimized version) voor het verkleinen van CSS, HTML en Javasript. Deze bestanden kun je opslaan op je eigen harde schijf en vervolgens naar je server uploaden.

Kortom, met een beperkt aantal handelingen kun je de laadtijd van jouw website al behoorlijk versnellen. Voor meer informatie hoe je andere onderdelen van je site kunt optimaliseren, neem direct contact met ons voor een gratis consult.

| | |

Geef een reactie