Geschreven door Mariska van den Berg op

Hoger in Google komen op voor jou belangrijke zoektermen is tot nu toe vaak één van de meest gehoorde doelstellingen van onze klanten. ‘Lager in Google’ kan vanaf deze week echter ook een doelstelling zijn!

Google was al een tijdje aan het testen met advertenties onderaan de eerste pagina. Deze week introduceert Google officieel de nieuwe advertentieplaatsingen op Google Zoeken. Advertenties zonder topposities die eerder aan de zijkant van de resultaten stonden, worden vanaf nu in sommige gevallen onder de resultaten weergegeven. Google verklaart elke zoekpagina dynamisch te optimaliseren (inclusief advertenties) om de gebruikers altijd de beste ervaring te bieden.

Google zegt dat advertenties vaak beter onder de zoekresultaten kunnen staan omdat ze dan beter in het oog springen wanneer de pagina wordt gescand. Uit hun tests blijkt dat plaatsing onderaan qua klikfrequentie gemiddeld beter presteerde dan advertenties aan de zijkant.

Op zich kan ik me voorstellen dat advertenties onderaan de zoekresultaten in het begin beter zullen presteren dan advertenties aan de zijkant, omdat ze lijken op extra zoekresultaten waardoor de doorklikratio hoger zal liggen. Aan de andere kant lijkt het een ‘truc’ om adverteerders meer te laten betalen voor topposities.

De tijd zal leren of het lager bieden voor lage posities misschien juist voordelig kan uitpakken en goedkope conversies zal opleveren…

Hebben jullie al advertenties onderaan de zoekresultaten gespot?

| | |

3 reacties op “Lager in Google: Adwords advertenties nu ook onderaan de pagina

 1. Anoniem schreef:

  Misschien sceptisch, maar ik vind het slim van Google. Zo krijg je namelijk een boel bedrijven die persé bovenaan willen staan en die gaan tegen elkaar opbieden. Verdienen zij meer per click!
  Ben benieuwd wat anderen hier van vinden…

 2. Tim schreef:

  Ik heb dus een advertentie geplaatst met google adwords en sta dus onderaan. Terwijl ik de enige ben die hier mee adverteer. Mijn vraag is dus ook, hoe kom ik bovenaan te staan.

  mvg

  1. Jarno schreef:

   Hallo Tim,
   Bedankt voor je vraag. Er kunnen een aantal redenen zijn dat je advertentie onderaan je pagina staat. Heb je dit gedaan door zelf te zoeken op Google of heb je hiervoor de Advertentievoorbeeld en -diagnose tool van AdWords gebruikt? Het kan namelijk aan je eigen browser liggen. Om beter beeld te krijgen op wat dit is, zou ik moeten weten welk zoekwoord en strategie je in je AdWords gebruikt. Om je beter te kunnen helpen kun je mij bellen op 030-7115555 of mij een mailtje te sturen op jarno@zeo.nl.

Geef een reactie