Geschreven door Eva Meeus op

Vorige maand berichtte Google dat de pagespeed van een website nog belangrijker wordt. Momenteel is de snelheid waarmee je website laadt al een ranking factor op desktop, maar vanaf halverwege dit jaar zal dit ook meegenomen worden voor de mobiele indexatie. Met een super snelle mobiele website blijf je de concurrentie voor, scoor je hoger in Google en krijgen je bezoekers een optimale ervaring.

De eerste stap naar het benadrukken van het belang van mobile first was de realtime update van Google Penguin in 2016. Daarna volgde de overstap afgelopen jaar naar een aparte mobiele index van Google. Met de geplande speed update geeft Google nogmaals aan dat het tijd is om in actie te komen. Het grootste deel van het totale webverkeer en de meeste zoekopdrachten verlopen via mobiele apparaten en hierbij is snelheid een dealbreaker. Goed om te weten: pagina’s die niet binnen 3 seconden worden geladen zijn voor 53% van alle mobiele gebruikers reden om de pagina te verlaten.

Jouw organische positie

De update van het algoritme van Google staat gepland voor juli 2018 en wordt ‘The Speed Update’ genoemd. Vanaf dat moment zal de snelheid waarmee je mobiele website laadt een grotere rol gaan spelen bij de hoogte van je organische positie in Google. Om je organische vindbaarheid te verbeteren, is het belangrijk dat de inhoud van je website goed bereik- en leesbaar is voor de zoekmachines. Test hier de laadsnelheid van jouw site: https://tools.pingdom.com

Het meten van de snelheid van je website

Hoe bepaal je of je website snel genoeg is? Je eigen ervaring is daarvoor niet altijd representatief. Daarom heeft Google al enige tijd een hulpmiddel beschikbaar genaamd Pagespeed insights. Naast dat deze tool een score geeft voor de snelheid van je website op zowel desktop als mobiel, geeft het ook meteen een aantal verbeterpunten aan.

Drie tips voor het verbeteren van de snelheid van je website

De laadsnelheid van je website is een factor die je continu moet monitoren en waar nodig optimaliseren. Zo beïnvloedt bijvoorbeeld het uploaden van een nieuwe afbeelding de laadtijd van je website of pagina. Veelvoorkomende voorbeelden van punten die de laadsnelheid beïnvloeden zijn;

  • Het verkleinen van afbeeldingen. Afbeeldingen nemen vaak de grootste hoeveelheid data van een website in beslag. Een handig programma om je plaatjes zo klein mogelijk te maken is bijvoorbeeld tinypng.com. Een makkelijke manier op je laadsnelheid te verbeteren.
  • Verbeter je server response time. Server response time is de tijd die het duurt voordat de eerste byte (Time to First Byte) van de html-code van je site aankomt bij je browser. Dit heeft invloed op je laadtijd. Kijk kritisch naar je hostingpartij en kies een pakket dat past bij jouw website.
  • Voorkom onnodige redirects. Iedere redirect (doorverwijzing naar een andere pagina) kost tijd. Zorg ervoor dat er geen onnodige redirects aanwezig zijn en test of alle redirect locaties juist zijn én werken.

Wil je weten hoe je met jouw website op deze update kunt inspelen? Of heb je hulp nodig bij het doorvoeren van verbeteringen aan je laadsnelheid? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op.

| | | | |

Geef een reactie