Geschreven door Barry op

 

Overweeg je om een webshop in Magento 2 te laten ontwikkelen? Dan is het je vast opgevallen dat Magento 2 in twee versies beschikbaar is, namelijk de Community editie (CE) en de Enterprise editie (EE). Beide met eigen unieke voordelen, dat kan de keuze moeilijk maken. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen deze twee edities en kom je erachter welke editie jij het beste kunt kiezen.

Magento 2 Community Edition (CE)

Net zoals bij de Magento 1 is de Community editie volledig gratis en open source. Dit houdt in dat iedereen de Community editie kan installeren. Hierin ben je vrij om de software naar eigen wensen aan te passen. Zo worden er door vele ontwikkelaars continue ontwikkeld aan nieuwe modules dat nieuwe functionaliteiten kan toevoegen.

Magento 2 Enterprise Edition (EE)

De Enterprise editie is een uitbreiding op de Community editie en richt zich op de grotere bedrijven met hogere behoeftes. In tegenstelling tot de Community editie is de Enterprise editie betaald om te mogen gebruiken. Dit is alleen geen vaste prijs per webshop, maar wordt berekend over de jaaromzet van het bedrijf. Dit wordt per bedrijf individueel berekend en is ook afhankelijk van de wensen van de webshop (zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot externe koppelingen).

In de onderstaande tabel kun je een beeld krijgen van deze kosten.

Jaaromzet Indicatie van de licentie kosten per jaar
€0 – €1.000.000 €22.000
€1.000.000 – €5.000.000 €32.000
€5.000.000 – €10.000.000 €49.000
€10.000.000 – €25.000.000 €75.000

 

In deze kosten zit de hosting inbegrepen die je voor bij een Magento Community editie nog wel moet aanschaffen.

Wat biedt de Enterprise editie dan meer?

De Enterprise editie brengt meerdere voordelen met zich mee, hieronder de belangrijkste voordelen.

Gold Support SLA

Met de Gold Support kun je 24/7 technische ondersteuning verwachten vanuit Magento. Ook krijg je toegang tot de diagnostische tools waarmee de ontwikkelaars zelf werken en krijg je exclusieve toegang tot de nieuwste releases.

Verbeterde snelheid van je webshop

Deze editie wordt standaard geleverd met Solr Search ondersteuning. Hierdoor kan er sneller over grote hoeveelheden data gezocht worden. Dat stelt de bezoeker in staat sneller de gewenste producten vinden.

Waar in de Community edition vaak gebruik gemaakt wordt van één database, is het in de Enterprise editie mogelijk om delen van de database op te splitsen over meerdere databases en de belasting zo te verdelen. Dit kan ervoor zorgen dat een gebruiker bijvoorbeeld niet hoeft te wachten tot zijn bestelling is opgeslagen wanneer meerdere mensen de catalogus aan het doorzoeken zijn.

Extra functionaliteiten

Magento noemt in totaal 41 extra functionaliteiten, zoals:

  • Winkel credit
  • Cadeaubonnen
  • Bulk bestellingen
  • Verbeterde klant profielen
  • Gemakkelijk retourneren van producten

Deze extra functionaliteiten zijn voornamelijk gericht op de verbetering van de customer-experience. Hoewel dit aanzienlijke verbeteringen kunnen zijn vergeleken met de CE editie, kunnen ook meerdere van deze functionaliteiten aan de Community editie toegevoegd worden door de installatie van modules.

Waar moet ik voor kiezen?

Het is wel duidelijk dat de Enterprise editie door de hoge kosten niet direct geschikt is voor een beginnende webshop. Deze kosten zouden mogelijk beter geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld de online marketing van je bedrijf. Ook grotere webshops kunnen goed voldoen aan de ‘standaard’ Community editie van Magento 2. Bij een hogere omzet (denk aan boven de €5.000.000) kan de Enterprise editie het overwegen waard zijn.

 

Twijfel je nog steeds over je keuze of wil je meer informatie of Magento 2, neem dan even contact met ons op!

 

| | | | |

Geef een reactie