Geschreven door Zeo op

De aankondiging van e-commerce platform Magento om te stoppen met het bouwen en ontwikkelen in Magento 1 is een extra reden om over te stappen naar Magento 2. Wat moet je doen als je nu een webshop hebt in een versie 1?

Het verschil tussen versie 1 en 2?

Wat is het verschil tussen versie 1 en versie 2? En kan ik eenvoudig overstappen? Vragen die een hoop webshopeigenaren op dit moment hebben. De enige overeenkomst tussen 1 en Magento 2 is dat ze dezelfde naam en hetzelfde logo dragen. Natuurlijk is dit wat gechargeerd, maar in de kern wel waar. Magento 2 is namelijk een compleet nieuw systeem. Zonder al te diep op de technische aspecten in te gaan, kan ik wel aangeven dat de core van het systeem helemaal anders is opgebouwd. Dit heeft als gevolg dat eenvoudig overstappen niet mogelijk is. Een nieuwe, ‘schone’ installatie is hierin vereist.

Waarom overstappen naar Magento 2?

Dan rijst de vraag; waarom zou ik moeten overstappen naar een Magento 2 webshop? Zoals al eerder benoemd vervalt grotendeels de ondersteuning voor versie 1 eind 2018. Het is zo dat Magento alle doorontwikkelingen steekt in de nieuwe versie de verouderde daarin links laat liggen. Alleen de broodnodige beveiligingspatches blijven voor versie 1 doorgaan.

Maar de belangrijkste verandering is toch wel dat de fundering van Magento 2 anders is dan de verouderde versie. Versie 1 zag in 2008 het levenslicht en alle versies zijn op dit verouderde systeem gebaseerd. Door de fundering te slopen en een compleet nieuw systeem op te bouwen heeft Magento fundamentele wijzigingen door kunnen voeren. Dit heeft geresulteerd in een systeem wat op verschillende vlakken beduidend beter functioneert.

De belangrijkste functionaliteiten van Magento 2

  • Veiligheid. Zonder al te diep op de code in te gaan is het nu eenvoudiger om je code beter te beschermen. Wel zo handig in een tijd waarin website-security een hot item is.
  • Nieuwe standaard technieken. Geautomatiseerde processen zorgt ervoor dat de foutmarge in ontwikkeling kleiner is. Wat gunstig is voor de investering van je webshop.
  • Zelf thema’s aanpassen. Het is mogelijk om in Magento 2 visuele aanpassingen te doen aan jouw webshop. Dit betekent dat je kleuren aan kunt passen zonder dat je een webbouwer nodig hebt. Heel handig als jij jouw shop bijvoorbeeld een Kerst look & feel wilt geven.
  • Snelheid. In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor websitesnelheid. Omdat de basis van versie 1 dateert uit 2008 is het lastig om nog veel winst te behalen. In de nieuwe versie wordt er gebruik gemaakt van lichtere thema’s die jouw shop sneller kunnen maken.
  • Interface. Magento is jarenlang bestempeld als een systeem met een langzame leercurve. Vaak was het zoeken naar opties en instellingen. In Magento 2 is de look & feel van de achterkant (interface) compleet aangepast, waardoor jij je webshop makkelijker kunt beheren. Eindelijk!

Mooi natuurlijk, al die verbeteringen. Maar wat is nu de volgende stap? Heb je nu een Magento 1 shop, dan kan je daar nog prima mee vooruit. Echter adviseren wij, met het oog op de toekomst, om alvast de gesprekken aan te gaan voor een Magento 2 shop. Zeker aangezien een Magento 2 shop niet binnen 2 maanden ontwikkeld is. Op deze manier weet je zeker dat je het komende jaar nog goed zit.

Twijfel je om binnenkort over te stappen naar Magento 2? Of wil je meer weten over de functionaliteiten? Neem dan gerust contact op met ons, zodat wij je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

| | |

Geef een reactie