Geschreven door Zeo op

Penalty_Google_Penguin_ZeoNa de Penguin update is Google de afgelopen maanden druk bezig geweest om linknetwerken aan te pakken. Zodra je website een onnatuurlijk linkprofiel heeft, is de kans aanwezig dat je wordt gestraft door Google Penguin. Dit onderdeel van het algoritme zoekt het internet af naar slechte kwaliteit links. Vaak zijn dit links die van linknetwerken af komen en worden ingekocht.

Deze aanpak heeft voor veel websites negatieve gevolgen gehad. Zo is het Nederlandse linknetwerk ‘Get indexed’ eind 2014 gestraft, waardoor veel Nederlandse websites gestraft zijn. De posities en het organische verkeer kelderden naar het nulpunt. Een ramp voor elke website of webshop die draait op bezoekers en omzet vanuit organisch verkeer. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, maar mocht je website gestraft zijn door Penguin dan kun je het volgende doen.

Disavowing oplossing voor slechte links

Google adviseert om binnen je linkprofiel op zoek te gaan naar deze slechte links, zodat je ze bij Google kunt indienen om ze te laten verwijderen. Dit heet ‘disavowing’ en zorgt er dus voor dat Google de links zal verwijderen.

Google zegt ‘verkrijg goede links’

Het is ook mogelijk zonder ‘disavowing’ te herstellen van een Penguin penalty. Google’ s John Mueller zegt daarover het volgende: “ We kijken naar alle punten van je website en als je website op bepaalde punten (links) verbetert dan heeft dat effect op het algoritme. Echter adviseren wij niet om je alleen te focussen op het verkrijgen van goede kwaliteit links, omdat het algoritme altijd kan stuiten op de slechte kwaliteit links”.

Wat John Mueller zegt, wisten we al langer. Het verkrijgen van goede kwaliteit links is goed, maar het verwijderen en het schoon houden van je linkprofiel is een vereiste! Kortom, ben je gestraft door Google Penguin?

  • Ga aan de slag met de ‘disavowing tool’ in Google Webmaster Tools.
  • Verkrijg goede kwaliteit links!

Wil je weten of je website slechte kwaliteit links heeft? Of wil je weten hoe je een goed linkprofiel opbouwt? Neem dan contact op met een SEO specialist voor advies op maat!

| | |

Geef een reactie