Geschreven door Timo Fleer op

QR-code: misschien heb je er een hekel aan en vind je het ondingen of misschien vind je het een geweldig marketinginstrument. Hoe dan ook, QR-codes zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld en helemaal niet uit de marketingwereld. Te pas en te onpas worden ze gebruikt om mensen te verleiden om een aanvullende informatie te bekijken of om hen over te halen om een actie te ondernemen.

QR_Code_scan_facebook_page

Als middel om mensen naar je Facebook Pagina in de officiële Facebook-app te verwijzen is de QR-code in ieder geval zeer geschikt. Een voorbeeld:

Je bent de eigenaar van een eetcafé en hebt de afgelopen maanden veel energie in je Facebook Pagina gestoken, die mag gezien worden! Om je gasten uit te nodigen om je Pagina te liken vermeld je daarom bij iedere tafel de volgende weekaanbieding: “Like ons eetcafé op Facebook en ontvang direct een gratis mandje stokbrood!”.

Onder die aanbieding zet je de tekst: “Scan de code om onze Facebook Pagina te liken” met een duidelijk scanbare QR-code. Gasten die de code scannen worden verwezen naar jouw Facebook Pagina, liken die en tonen dit vervolgens aan het personeel die hen een mandje stokbrood geeft. Resultaat: je gasten zijn blij en jij hebt er weer een Facebook-fan bij!

QR-code maken die verwijst naar een Facebook Pagina

Over naar de praktische kant. Hoe maak je zo’n QR-code? Om een QR-code te maken die direct naar je Facebook Pagina in de Facebook app verwijst, doorloop je de volgende stappen:

1: Zoek de Page ID van je Facebook Pagina op

Je vind de Page ID van je Facebook Pagina gemakkelijk door ‘www’ in de URL te vervangen door ‘graph’. Voorbeeld: https://graph.facebook.com/ZeoNL. Bovenaan de pagina die verschijnt staat je ID.

 

2: Maak een URL met je Page ID erin aan

In deze stap zet je het nummer dat je bij stap één gevonden hebt achter de volgende URL: fb://profile/JOUW_PAGE_ID. Voorbeeld: fb://profile/110765575652617

 

3: Maak een QR-code aan die verwijst naar deze URL

Nu je de juiste URL weet gebruik je deze tijdens het aanmaken van een QR-code. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een gratis dienst zoals: http://www.qr-codegenerator.nl/generator/

 

4: Test de QR-code!

Wees er zeker van dat je alle stappen goed hebt doorlopen door de QR-code te testen op verschillende apparaten. Hierdoor weet je meteen hoe je Pagina overkomt op een mobiel apparaat (misschien wil je je coverphoto een nieuw design geven?) en weet je hoe een Pagina eruit ziet wanneer deze wel en niet is geliked.

 

Promoot tot slot jouw speciale Facebook-actie op de manier zoals jij dat wil maar hou er wel rekening mee dat het scannen van de code praktisch moet zijn. Dit betekent dat je de QR-code bijvoorbeeld niet op bewegende schermen of objecten zet maar wél op de menukaart met een duidelijke instructies.

Wat zijn jouw ervaringen met QR-codes?

| | |

6 reacties op “Hoe maak je een QR-code die verwijst naar je Facebook Pagina?

 1. Robbert schreef:

  @James Dank voor je reactie!

  Het inzetten van QR-codes om mensen naar je Facebook Pagina te sturen is inderdaad niet alleen handig als retentiemiddel voor bestaande klanten maar ook in te zetten om je bereik te vergroten.

 2. Petra Mouw schreef:

  Wat een geweldige tip! Hier heb ik iets aan maar zeker ook de fans van mijn FB pagina. Hierbij gaat het met name om bedrijven in het MKB of ZZP-ers die zelf met online marketing aan de slag zijn gegaan of willen gaan.

 3. Robbert schreef:

  @Petra leuk om te horen!

 4. Anna schreef:

  Volgens mij heeft FB dit alweer onmogelijk gemaakt. In elk geval lukt het mij niet om mijn page-ID te achterhalen met de graph-link. Resultaat: error”: {
  “message”: “An access token is required to request this resource.”,
  “type”: “OAuthException”,
  “code”: 104

  1. Timo Fleer schreef:

   Hi Anna,

   Er is in de tussentijd inderdaad wat veranderd. Gaat dit om een persoonlijk account of een bedrijfsaccount?

   Indien het gaat om een bedrijfspagina kun je gemakkelijk bij de pagina-informatie van het bedrijf het veld “Facebook-pagina-id” vinden.
   Voor een persoonlijke pagina kun je het volgende tooltje het best gebruiken: http://findmyfacebookid.com/

   Kom je er niet uit? Bel dan gerust even!

 5. Willem Defijn schreef:

  Merci Timo!

Geef een reactie