Geschreven door Mariska van den Berg op

in dit Blog wil ik het hebben over valide en correct opgemaakt webpagina’s. Dit heeft niets te maken met het uiterlijk van de pagina’s, maar met de techniek achter de webpagina, de HTML. Ik wil niet te diep ingaan op de HTML en hoe dit werkt, maar op de betekenis, het nut en het voordeel van valide HTML.

Wat is een valide webpagina en wie bepaalt dit?

Valide HTML is een pagina die voldoet aan de standaarden zoals deze voorgeschreven zijn door het W3C. Het W3C is een organisatie die standaarden neerzet om de langdurige groei van het internet te verzekeren, nu en in de toekomst. Deze standaarden gelden als richtlijnen voor iedereen die met het internet te maken heeft. Je zou kunnen zeggen dat deze standaarden de spelling en grammatica voor het internet zijn.

Waarom valideren

Hiermee voldoe je aan de verwachtingen die het ‘internet’ heeft aan een website. De echte winst zit hem er vooral in dat zoekmachines houden van valide en semantische webpagina’s. Stel je eens voor dat de spider van een zoekmachine een persoon is die een document doorleest. Wanneer er in dit document koppen op een verkeerde plaats staan, paragrafen halverwege afgebroken worden en kleuren verkeerd gebruikt worden, leest dit document een stuk moeilijker. Op een niet valide webpagina kan de spider van een zoekmachine tegen dezelfde problemen oplopen. Hierdoor kan het zijn dat de content minder of niet goed geïndexeerd wordt, waardoor je mogelijk op een lagere positie beland. Dit werkt ook de andere kant op: een goed gevalideerde website kan ervoor zorgen dat je organische zoekresultaten verbeteren.

Hoe HTML valideren

Het valideren van de HTML van een pagina is niet heel erg moeilijk en vereist niet al te veel kennis van HTML. Enige Kennis van de Engelse taal is wel handig. Ga naar de website http://validator.w3.org/. Op deze pagina zijn verschillende manieren te vinden om de gewenste pagina te valideren. Wij kiezen voor de standaard en makkelijkste manier aan de hand van het adres. Nu gaan de we de startpagina van Google valideren, www.google.nl. Deze geeft het volgende resultaat.

validatiegoogle

Bij resultaat word het belangrijkste vermeld. Hier staat namelijk dat er op de pagina 37 fouten te vinden zijn en 2 waarschuwingen. Wanneer je verder naar beneden scrollt op deze pagina staan alle fouten en waarschuwingen weergeven. Hierbij staat ook uitgelegd wat de vermeende fout is en hoe dit opgelost kan worden. Om dit te begrijpen kan meer technische kennis vereist zijn.

De validator is ook in staat om enkele van deze fouten voor je op te lossen. Dit word gedaan door in het kader options ‘Clean up Markup with HTML Tidy’ aan te vinken en vervolgens op ‘Revalidate’ te drukken. De opgeschoonde bron word vervolgens onderaan de pagina weergegeven.

Zijn alle fouten even erg?

Niet alle fouten die gemeld worden zijn reden om aan de bel te trekken. Een van de dingen die door de validator regelmatig als fout aangewezen worden zijn bijvoorbeeld externe links op een pagina. Deze bevatten namelijk regelmatig tekens als & en %. Wanneer deze in de bron gezet worden, moeten die via een speciale codering geschreven worden. Wanneer dit niet gedaan wordt, geeft de validator hier een melding over hoewel dit geen problemen oplevert.

De pagina http://www.htmlhelp.com/tools/validator/problems.html geeft een overzicht van veel voorkomende meldingen en de ernst van deze meldingen. De meest belangrijke fouten waar actie op moet ondernomen worden zijn de meldingen ‘Incorrect Nesting of Element’ en ‘Missing alt attribute in img tag’. Dit zijn slordigheidsfouten die een nadelige invloed kunnen hebben op organische zoekresultaten.

In het kort

Het hebben van valide opgemaakte HTML pagina’s is geen kwaliteitsgarantie voor het hebben van een goede pagina. Maar een invalide webpagina word wel moeilijk een goede pagina. Het belangrijkste aan het hebben van valide pagina’s is dat deze je kunnen helpen met het genereren van organische zoekresultaten. Daarnaast geeft valide HTML een betere garantie voor de toekomst en een correcte weergave.

| | |

1 reactie op “Valide opgemaakte webpagina s

 1. John Smits schreef:

  Interessante post.
  Ik heb gelijk de proef op de som genomen en kwam op mijn site vele meldingen en fouten tegen.
  Ik gebruik Joomla met Virtuemart en een WordPress blog. Hoe kan het dat als je zulke standaard tools gebruikt? Hoe kan ik dat voorkomen?

  Verder heb ik een klein onderzoekje gedaan door diverse sites te testen op de site w3.org. En allen op 1 na hadden fouten. Kunnen deze dan niet goed gevonden worden?

  Groeten,

  John Smits

Geef een reactie