Geschreven door Zeo op

In mijn vorige post over vermenselijking van je merk omschreef ik al hoe belangrijk content is. Mensen praten met mensen, niet met merken. Om ervoor te zorgen dat mensen jouw merk onder ogen krijgen, moet je content creëren die ze uit zichzelf met elkaar delen. Je kunt er niet onderuit dat deze content waarde moet toevoegen aan dagelijkse gesprekken op social media. Dit artikel gaat over video content maar ook over content creatie in zijn algemeenheid.

Content kan je op twee manieren helpen. Ten eerste als branding puur sang en ten tweede voor je SEO-strategie (en daarmee voor performance). Content is echter veel werk om te maken. Je moet dus goed weten wat je doet.

Branding

De aanpak om een continu organisch bereik te hebben, is ervoor te zorgen dat je doelgroep content vindt die echt relevant is in gesprekken onderling. Je moet dus weten waar je doelgroep over praat, wat het sentiment is in die gesprekken en het taalgebruik dat ze bezigen. Uit de mogelijke onderwerpen kies je hetgene waar het hoogste volume op zit. Vervolgens zorg je ervoor dat je over dat onderwerp relevante content produceert. Dat kan ook iets functioneels zijn, bijvoorbeeld een app of een hulpmiddel.

Stel dat je op zoek bent naar een mooie film of serie. In een online gesprek met je vrienden komen ideeën naar voren. En al gauw plaatst iemand een share van een serie op Netflix waarvan hij denkt dat jij dit ook leuk vindt. Op deze manier komt Netflix als merk veel naar voren in gesprekken. Maar je hoeft geen Netflix te zijn om op deze manier content te laten delen. Onze klant Motorkledingcenter maakt met relatief eenvoudige middelen filmpjes over hun producten. Daarmee hebben ze een enorme naamsbekendheid in hun doelgroep. Het kan zelfs nóg eenvoudiger: je kunt ook bestaande filmpjes op Youtube zoeken en die embedden in je website. Veel leveranciers van producten maken filmpjes voor hun resellers en die kun je gebruiken. Let wel op het auteursrecht. Een filmpje embedden is altijd toegestaan maar als je het downloadt en zelf publiceert, dan maak je een copie openbaar. Daarvoor heb je toestemming nodig van de maker.

Het nadeel van embedden van YouTube of Vimeo is dat je aan het eind van een filmpje altijd voorgestelde andere filmpjes te zien krijgt. Daar zou je concurrent tussen kunnen zitten. Sterker nog, een concurrent zou kunnen adverteren op de video content die jij insluit. Je krijgt dan een preroll voor de video of een banner er overheen. Wil je dit voorkomen, dan kan dat alleen maar met zelf geproduceerde content of content waar je een licentie voor hebt. Als je dat op een Vimeo Pro account uploadt, dan ben je van advertenties en voorgestelde video’s van derden af. Maar nogmaals: je moét dan de rechten hebben op deze content.

Branded content

Nog een mogelijkheid is je product in publicaties van een ander onder te brengen. In de jaren vijftig werd dit fenomeen bekend toen zeepfabrikanten product placement toepasten in televisieseries. Zo ontstond de naam soap-serie. Op televisie moet dat altijd een beetje stiekem. Op internet ben je echter (nog) niet gebonden aan reclameregels. Je kunt dus een blogger (of een vlogger, zie onder) vragen om een product van je te bespreken. Je stelt het aan de auteur ter beschikking en die maakt er dan een review van. Op die manier ben je in de droom- en onderzoeksfase van de consumer journey in beeld.

SEO

Een ander doel dat je met goede content kunt bereiken, is SEO. Voor SEO is het van belang dat je linkprofiel op orde is. Als je aansprekende content produceert, dan bevorder je daarmee dat derden gaan linken naar die content. Dit heet storytelling. Om te voorkomen dat jouw content zelf wordt overgenomen (en je de links misloopt), moet dat in een aantal stappen.

Storytelling werkt als volgt. Ten eerste schrijf je een artikel. In dat artikel moet een zogenaamd ‘linkable asset’ voorkomen, bijvoorbeeld een filmpje. Omdat dat niet zomaar mag of kan worden overgenomen, moet het publiek dat het bericht deelt wel linken naar de pagina in kwestie. Je helpt dat proces door zelf een post op social media te maken met de link naar je artikel. Die post wordt gedeeld en daarmee wordt de link naar jouw site verspreid. Als je het makkelijk maakt, dan bevorder je ook dat de hele pagina en niet alleen de video content zelf wordt gedeeld.

Video content voor story telling

Hierboven zie je een voorbeeld van storytelling met video content. De tweet die je zelf maakt, wordt geretweet. Je kunt uiteraard ook andere social media gebruiken om de pagina te verspreiden. De post of tweet zorgt ervoor dat de pagina onder de aandacht komt en er andere media naar gaan verwijzen. Ook hiervoor is het dus belangrijk om goede content te hebben. Het linkable asset kan een filmpje zijn dat je op internet hebt gevonden of een filmpje uit je eigen koker.

Tot zover lijkt de kous af maar er is nog een heel krachtige methode om een viral te creëren. Als je dit recept regelmatig hanteert, dan zie je vanzelf welke soort content meer wordt gedeeld dan andere content. Zodra je een uitschieter signaleert, dan is het zaak om er klikbudget in te steken en het artikel als voorgesteld bericht te gaan pushen. In feite adverteer je dan dus op dat specifieke bericht. Je weet immers uit het organische bereik dat het artikel goed aanslaat dus die voorspellende factor neem je mee in je advertentie.

Video content

Video content is king. We hebben allemaal breedband internet en de gebruiker is lui geworden. Je herkent van jezelf misschien wel dat je in posts snel op zoek gaat naar het filmpje en dat afspeelt in plaats van de tekst te lezen. Maar ook live video is sterk in opkomst. Alle platformen hebben deze functie. Op Youtube kon je al live en Facebook heeft dit sinds kort ook. Twitter heeft zijn eigen live video platform met Periscope. De nieuwste GoPro-camera’s hebben een integratie met Periscope. Je drukt op de knop en je bent live. Maar live of niet, dit soort video is instant en niet gescript. De gebruiker accepteert amateuristische filmpjes net zozeer als producties die door professionals zijn gemaakt.

Zelf video content produceren

Wil je zelf video’s produceren, dan wordt dat technisch steeds eenvoudiger. Goede apparatuur waarmee je full HD video kunt maken daalt in prijs. In het verlengde zijn belichtingssets en achtergrondrollen allemaal prima te betalen. Je lift ook mee op de groeiende markt voor webshops die hun eigen productfotografie verzorgen. Voor rond de € 2500 heb je een set waarmee je aan de slag kunt. Wil je het toch aan professionals overlaten, dan kost de productie van een kort filmpje ongeveer twee dagen werk. Het hangt dan af van het uurtarief van de filmer. Aan de andere kant kun je ook meeliften op de populariteit van de spontane en ongepolijste content die je op YouTube tegenkomt. Als het in jouw doelgroep past, dan is er niets op tegen om zelf met een smartphone aan de slag te gaan. Eén tip voor beter geluid: koop een dasspeldmicrofoon en sluit die aan op de ingang van de oortjes van je telefoon. Daarmee klinkt je presentatie stukken beter, zeker als je het buitenshuis opneemt.

Vloggers

Vloggers spelen een belangrijke rol als influencer. Er zijn talloze beautyvloggers die producten uitproberen en daar een vlog op YouTube over maken. Ook de real life vloggers als Enzo Knol worden steeds meer ingeschakeld door corporates voor product placement. Hieraan kun je zien dat video niet meer precies aan de regels hoeft te voldoen die men op de filmacademie leert. De filmpjes van de real life vloggers zullen afgestudeerde filmmakers met gekromde tenen bekijken. En als volwassene vraag je je af wat er in godsnaam lollig aan is. Maar er is publiek voor en niet weinig ook (Knol bereikt meer mensen dan een gemiddeld televisieprogramma). En ja, ze richten zich op een jong publiek maar voor grote merken is dat ook de strategie. McDonalds is bijvoorbeeld een merk dat mensen in hun jonge jaren al fan maakt, zodat de de rest van hun leven fan blijven.

In tegenstelling tot wat je echter vaak hoort, is YouTube niet uitsluitend het domein voor de jonge generatie. Kleine specialistische kanalen op YouTube kunnen enorm veel invloed hebben in speficieke doelgroepen. Eén van mijn eigen favoriete kanalen is Tom Antos, een independent filmmaker. Hij maakt ontzettend veel leerzame tutorials maar bespreekt ook regelmatig een product.

Dat krijgt hij gewoon opgestuurd van de fabrikant en tegen betaling maakt hij een review. Of misschien mag hij het product houden. Hoe dan ook, voor mij als hobby’ist is Antos een ster op gebied van videofilmen en als hij het zegt, hecht ik er waarde aan. Hoe heb ik Tom ontdekt? Gewoon ooit een keer via de zoekresultaten.

Juridisch

Zoals gezegd kun je gemakkelijk gebruik maken van bestaande video content. Voor veel mensen is de regelgeving omtrent auteursrecht echter onduidelijk. Het internet lijkt een open bron aan content en juist omdat het copyright zo vaak geschonden wordt, zou je de indruk krijgen dat het eigenlijk niet geldt. Maar toch: zodra je een werk verveelvuldigt en openbaar maakt, dan heb je toestemming nodig van de maker. Dat geldt voor teksten, foto’s, filmpjes etcetera. Ondanks dat neemt het verschijnsel ‘freebooting’ hand over hand toe. Iemand maakt een geinig filmpje, plaatste het op Youtube en vervolgens vindt hij talloze copieën op het internet met honderdduizenden views. Die views hadden de maker geld moeten opleveren maar die inkomsten gaan nu naar degenen die het filmpje hebben gedownload en opnieuw hebben gepubliceerd. Los van de mogelijke claims is het vanuit ethisch oogpunt af te raden om dit te doen. Draai het maar eens om: stel jij steekt budget in de productie van een video en je concurrent gaat ermee aan de haal – dat zou je ook niet willen. Wil je alles weten over copyright, raadpleeg dan een internetjurist. Regel ook het portretrecht als je acteurs of figuranten laat optreden in je producties of als je mensen interviewt.

Wil je meer weten over contentcreatie, laat ons dan met je meedenken! Lees meer info op deze pagina of bel 030 – 7115555.

| | | |

2 reacties op “Video content is king

  1. L.Brons schreef:

    Een goed artikel

  2. Susanne schreef:

    Goed artikel

Geef een reactie