Geschreven door Zeo op

Met het gratis programma Xenu’s Link Sleuth kunnen SEO’ers en webmasters eenvoudig een scan uitvoeren van de eigen website. Laat je niet afschrikken door de ouderwetse look-and-feel van Xenu, want deze software is sneller en uitgebreider dan vele andere tools!

Waar kun je Xenu voor gebruiken?

Ik gebruik het programma vooral voor:

  • Controleren of er gelinkt wordt naar niet werkende pagina’s (404 Pagina’s).
  • Het meten van het aantal inkomende en uitgaande links per pagina.
  • Het maken van een uitdraai van alle title en meta description gegevens
  • Linkbuilden op andere websites.

Om aan de slag te gaan met Xenu, download je het programma vanaf bovenstaande link. Na het installeren en opstarten, ga je naar File -> Check URL.

Geef hier de gewenste URL op. Dit kan elke willekeurige website zijn.

Xenu link sleuth

Wijzigingen aan de instellingen zijn niet nodig. Nadat je op ‘OK’ klikt, gaat Xenu razendsnel alle pagina’s van de website af. In bovenstaande screenshot is te zien dat er slechts 37 seconden nodig waren om 684 pagina’s van Zeo.nl te doorzoeken.

Website analyse in Excel

Persoonlijk vind ik het gemakkelijker om met de verzamelde data aan de slag te gaan in Excel. Je kunt dit Xenu project eenvoudig naar Excel exporteren door te kiezen voor File -> Export to TAB separated file, of door direct op CTRL + T te klikken. Sla vervolgens je bestand op, en open deze in Excel.

Bij het openen in Excel, zal de Wizard Tekst importeren starten. Selecteer hier ‘Gescheiden’ en klik op ‘Volgende’. Bij Stap 2 selecteer je ‘Tab’ en klik je op ‘Voltooien’.

Om de Excel werkmap overzichtelijker te maken, selecteer je de eerste cel (A1) en gebruik je de optie ‘Opmaken als tabel’.

opmaken als tabel in excel

Op deze wijze is het gemakkelijker werken, en bovendien worden er automatisch filters toegepast voor de verschillende kolom-hoofden in rij 1.

website analyse in excel

Vanaf hier kun je eenvoudig filteren en sorteren om de informatie te verkrijgen waar je naar op zoek bent. Selecteer bijvoorbeeld in de kolom Status-Code alleen de waarde 404 en je ziet direct de pagina’s en bestanden welke niet konden worden gevonden. Het is gewenst deze te laten redirecten en om de verwijzende links aan te passen. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met onze SEO Specialisten.

Verder vind je in het overzicht interessante statistieken, zoals het aantal inkomende interne links per pagina (je belangrijkste pagina’s horen veel inkomende links te krijgen) en de bestandsgrootte per pagina (dit zou maximaal 120kb moeten zijn).

Linkbuilding met behulp van Xenu

Xenu’s Link Sleuth kan niet alleen voor voor je eigen website worden gebruikt, maar ook voor sites van anderen. Op deze manier kun je het programma ook inzetten om links te verkrijgen!

Maak een rapport van een website waar vandaan je graag een link zou krijgen. Als blijkt dat er veel pagina’s zijn met een 404 status, dan kun je deze in een overzicht plaatsen en doorsturen naar de webmaster van de site. Als dank is de webmaster vast bereid een linkje te plaatsen naar jouw website!

Wil je meer weten over website optimalisatie? Neem direct contact met ons op!

| | |

Geef een reactie