Geschreven door Zeo op

Stap je over op een ander CMS of verhuist jouw website naar een ander domein? Dan is de kans groot dat dit impact heeft op de vindbaarheid van je website in de resultaten van zoekmachines.

Wij hebben al vaak meegemaakt dat een webbouwer een zeer fraaie website heeft afgeleverd, maar pas achteraf of geheel niet nadenkt over de gevolgen voor de SEO-resultaten. Om hoge posities in Google te behouden is het belangrijk om zowel vóór, tijdens als ná het verhuizen van de website rekening te houden met de vindbaarheid van al jouw geïndexeerde pagina’s.

Om je verder te helpen hebben we een checklist voor een succesvolle website omzetting samengesteld. Wil je een advies op maat, neem dan contact op voor zoekmachine optimalisatie advies!

Vóór de omzetting van de website

 1. Maak een overzicht van alle URL’s van de huidige website. Tip: vraag bij de webontwikkelaar of er een XML Sitemap van de huidige website beschikbaar is, dit bestand bevat vaak alle actieve URL’s van jouw site. Maar je kunt ook deze handige SEO tool gebruiken.
 2. Breng alle 301 Redirects in kaart. Dit zijn permanente doorverwijzingen, zodat zoekmachines en bezoekers automatisch worden doorgestuurd van de oude URL naar de nieuwe URL. Door middel van een 301 Redirect wordt bovendien de waarde van een URL doorgegeven aan de nieuwe URL, waardoor de posities in Google behouden blijven. Het is gewenst om op paginaniveau 301 Redirects in te stellen: stuur dus niet alle oude URLs simpelweg door naar de homepagina!
 3. Zet een Google Webmaster Tools account op. Met het hulpprogramma van Google kun je straks direct aan de zoekmachine doorgeven dat de website is verhuisd (indien je overstapt naar een ander domein). Daarnaast vind je ná de omzetting van de website een overzicht met crawlfouten, zodat je kunt monitoren of je alle geïndexeerde URL’s van de website succesvol hebt laten doorsturen of niet.
 4. Overleg met de webbouwer of de content van jouw website wel of niet mee verhuist. Het zou namelijk zonde zijn als door jou geschreven teksten, titels en metadata straks niet meer beschikbaar zijn.
 5. Vraag aan de webbouwer om een testomgeving van de nieuwe website beschikbaar te stellen en laat deze grondig door een SEO-specialist controleren. Zo kunnen nog in de ontwikkelfase content- of technische aanpassingen worden doorgevoerd.

Tijdens de omzetting van de website

 1. Indien er sprake is van een verhuizing naar een ander domein, zet dan ook voor dit domein een Google Webmaster Tools account op.
 2. Is de website enkele uren niet beschikbaar vanwege de website omzetting? Stel dan een 503 Status Code in, zodat aan zoekmachines wordt gemeld dat de website tijdelijk offline is vanwege onderhoud.
 3. Voer de 301 redirects door.

Ná de omzetting van de website

 1. Indien de website is verhuisd naar een ander domein, geef dan in het Google Webmaster Tools van het oude domein aan dat er sprake is van een adreswijziging.
 2. Dien een aantal pagina’s in bij de optie Fetchen als Google in Google Webmaster Tools en selecteer de optie ‘URL en alle gekoppelde pagina’s‘, zodat Google snel de aangepaste pagina’s zal crawlen. Tip: Heb je een HTML Sitemap pagina met verwijzingen naar alle pagina’s van de website? Dien deze dan in bij Google.
 3. Laat de gehele website crawlen en controleer of er nog sprake is van crawlfouten. Ook hiervoor kan de eerder genoemde SEO Tool worden gebruikt.
 4. Monitor in Google Webmaster Tools het overzicht van crawlfouten.
 5. Genereer een nieuwe XML Sitemap en dien deze in bij Google Webmaster Tools. Verwijs ook naar de locatie van de XML Sitemap in je robots.txt bestand.
 6. Werk indien nodig het robots.txt bestand bij. Als er sprake is van een ander CMS, dan is het mogelijk dat andere pagina’s of parameters moeten worden uitgesloten voor zoekmachines. Indien er sprake is van parameters die je niet wilt laten crawlen, dan is het verstandig deze ook in Google Webmaster Tools te configureren.
 7. SEO Tip: Een 301 Redirect zal pas goed worden verwerkt wanneer de oude URL weer door een zoekmachine wordt opgevraagd. Wanneer de 301 Redirects niet worden verwerkt, dan zullen de oude URLs geïndexeerd blijven en dus zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Dit betekent ook dat de waarde van deze pagina’s niet goed wordt doorgegeven. Om er voor te zorgen dat de 301 Redirects worden herkend door Google, adviseren wij een pagina te maken met verwijzingen naar alle oude URL’s en om de zoekmachine naar deze pagina toe te sturen. Wanneer vervolgens de oude UR’Ls worden opgevraagd, zal Google herkennen dat een 301 Redirect wordt toegepast.

Wanneer bovenstaande stappen worden toegepast zal er een minimale daling zijn in SEO bezoeken en blijven jouw posities in de Google zoekresultaten grotendeels behouden. Heb je nog vragen of wil je graag professionele begeleiding bij het verhuizen van jouw website? Neem dan contact met ons op!

| | |

2 reacties op “Website verhuizen en Google posities behouden – Zo kan het!

 1. KIRSTIN KRAAIJVELD schreef:

  Beste Sjoerd, Ik kwam op jouw artikel van websites verhuizen terecht. Ik heb een nieuwe website met wat hulp zelf gemaakt in WordPress en een nieuwe domeinnaam bij mijndomein.nl aangevraagd. Ik had eerst kkfotografie.nl en nu kkfotografie.com. Nou staat mijn oude website nog steeds hoger in google en mijn nieuwe kom ik nog nergens tegen, al is hij wel een maand of 3 actief met blogs enz. Ik weet niet waar ik verstandig aan doe (ben echt onwetend op dit vlak) om bezoekers op mijn nieuwe website te krijgen. Moet er iets gelinkt worden?

  Ik zou erg blij zijn met een advies van jou.

 2. Sjoerd van Geelen schreef:

  Hoi Kirstin,

  Bedankt voor je reactie. De websites staan los van elkaar. Dat betekent dat er je op dit moment twee websites online hebt staan (.com en .nl). Het is logisch dat Google op basis van de historie kiest voor de .nl versie. Door de ene site te redirecten naar de andere los je dit probleem op.

  Met vriendelijke groet,
  Sjoerd

Geef een reactie