Geschreven door Mariska van den Berg op

Er bestaat geen Gouden Regel om een website zoekmachinevriendelijk te maken, er zijn vele aspecten waar op gelet zou moeten worden. In deze post zal ik een aspect aanstippen waar op gelet zou moeten worden bij het bouwen van een zoekmachinevriendelijke website, namelijk de structuur van je website oftewel in het Engels “Information Architecture”.

De structuur van de website is erg belangrijk voor de gebruiker, maar ook voor de zoekmachine. Een juiste structuur zorgt ervoor dat de zoekmachine weet welke pagina’s belangrijk zijn en zorgt ervoor dat de zoekmachine alle pagina’s kan vinden. Om op de homepagina van je website losse links te zetten verwijzend naar alle pagina’s is meestal niet haalbaar en niet gebruikersvriendelijk. Er moet goed nagedacht worden over de verbanden tussen de pagina’s. Veelvoorkomende basisstructuren voor websites zijn:

  • Boomstructuur
  • Organische structuur
  • Sequentiële structuur

Website met boomstructuur

Een boomstructuur is de meest voorkomende websitestructuur. Hierbij is de stam van de boom de homepage, van waaruit alle ander pagina’s als takken van de boom ontstaan. Elke pagina heeft hierbij een een “parent” pagina (behalve de homepage) en elke pagina geeft de mogelijkheid tot “children” pagina’s, dus pagina’s die daar weer onder vallen. Een voordeel van deze structuur is dat het goed begrepen wordt door de gebruiker, omdat er simpel genavigeerd kan worden met menu’s. Een nadeel van deze structuur is dat er pagina’s kunnen zijn die onder twee of meer verschillende categorieën kunnen vallen. Er moet extra goed over de categorieën nagedacht worden.

Boomstructuur

Website met organische structuur

Bij een website met organische structuur wordt er geen consequent patroon gevolgd. De pagina’s linken naar elkaar, gebaseerd op de context van de pagina. Deze structuur wordt vaak ondersteund met een zoekfunctie. Een goed voorbeeld van een website die deze structuur gebruikt is Wikipedia. Globaal kun je zeggen dat het hele internet, oftewel alle websites van de hele wereld bij elkaar, op deze manier gekoppeld is. Een voordeel van deze structuur is dat je gemakkelijk relevante pagina’s bij elkaar houdt. Een nadeel van deze structuur is dat het voor de gebruiker vaak onoverzichtelijk is.

Organische structuur

Website met Sequentiele structuur

De sequentiële structuur is een hele bekende informatiestructuur, niet zozeer voor websites maar wel voor andere media zoals boeken, video en audio, waar de informatie stap voor stap aan de gebruiker wordt gegeven. Bij websites wordt deze structuur meestal alleen gebruikt voor een gedeelte van de website. Bijvoorbeeld het afrekenproces van een webwinkel of een online stripverhaal (webcomic). Deze websitestructuur wordt dus gebruikt als de volgorde van de pagina’s van belang is.

Sequenti?le structuur

Deze websitestructuren kun je uiteraard combineren. Standaard hebben de websites die Zeo bouwt een boomstructuur, maar er wordt ook gebruik gemaakte van links binnen de teksten van de pagina’s en dit valt onder een organische structuur. Elke van deze drie structuren is geschikt voor een zoekmachinevriendelijke website, zolang als de websitestructuur maar helder is voor de zoekmachine. Bij het bepalen van de structuur is het vooral van belang dat er goed over de doelen van de website en de wensen van de gebruiker nagedacht wordt.

Om ervoor te zorgen dat de zoekmachines de structuur van je website goed oppakken is het vooral van belang dat je de links en de webadressen van je pagina’s goed gebruikt. Hier zal ik in mijn volgende post verder op in gaan. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik die graag. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

| | |

Geef een reactie