Geschreven door Eva Meeus op

Hosting houdt eigenlijk niet meer in dan dat je website via een server in verbinding staat met het internet. Toch zien we bij Zeo vaak dat mensen het kiezen van een hostingpakket of hostingpartij onderschatten bij hun WordPress website. Dit omdat er gedacht wordt dat een WordPress maar een simpele website is. Zeker bij het hebben van een WordPress kun je veel uit het CMS halen, mits je de juiste keuze maakt in jouw hosting. In dit blogbericht wordt haarfijn uitgelegd waar je precies op moet letten bij het kiezen van hosting.

Onderdelen waar je in het algemeen op moet letten

Hieronder een aantal onderwerpen waar je in het algemeen goed op moet letten bij het kiezen van een hostingpakket.

·         Dataopslag

Een van de meest gestelde vragen op het gebied van hosting is: hoeveel dataopslag heb ik precies nodig? Voor een simpele bedrijfssite is niet veel dataopslag nodig, aangezien je waarschijnlijk niet veel verschillende afbeeldingen en content erop plaatst. Hierbij is het wel belangrijk dat je de afbeeldingen die je op je site gebruikt ook opslaat voor het gebruik op het web. Het heeft geen zin om afbeeldingen op te slaan met veel MB’s. Dit zorgt ervoor dat je minder goed ranked bij Google, omdat het zorgt voor het traag laden van je pagina. Met 1 GB opslagruimte heb je voor een kleine website meer dan genoeg. Hoe groter je site wordt, denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende talen, hoe meer ruimte je nodig hebt.

·         Domeinnamen

Het is altijd aan te raden om een hostingprovider te kiezen waar je ook je domeinnaam onder kunt brengen. Dit is puur uit praktisch oogpunt, omdat je dan alles bij elkaar hebt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het vaak voordeliger is dan het los afsluiten van je domeinnaamregistratie en hosting bij verschillende partijen.

·         Service

Goedkoop is duurkoop wordt er vaak gezegd. Kijk goed naar welke service je krijgt bij een hostingpartij. Een back-up van je WordPress website is bijvoorbeeld erg belangrijk. Het kan zijn dat er iets gebeurt, waardoor je een back-up wil terugzetten. Als deze niet aanwezig is neem je een onnodig risico. Let daarnaast op de bereikbaarheid van servicedesk. Mocht je vragen of issues hebben, dan wil je deze partij zo snel mogelijk kunnen bereiken. Zonder hosting geen draaiende website.

wordpress-hosting

Technische onderdelen waar je goed op moet letten

Er zijn drie onderdelen die op technisch vlak belangrijk zijn om naar te kijken voor je kiest voor een hostingpartij.

  1. Een goede en up-to-date infrastructuur.
  2. De optimalisaties (varnish/redis/etc.) moeten goed geïmplementeerd en getest worden.
  3. CDN voor het serveren van statische content op diverse locaties en om de belasting of traffic op de server te verlagen.

Als je vooraf goed naar deze zaken kijkt, haal je het beste uit je hosting voor je WordPress website. Houd er rekening mee dat wanneer je piekbelasting gaat forceren, je hostingpartij daarvan altijd op de hoogte is. Een voorbeeld hiervan is het uitsturen van een nieuwsbrief naar duizenden mensen. Hierdoor zal je waarschijnlijk een piek krijgen in de traffic naar je website. Deze zogenaamde piekbelasting zorgt voor veel vermogen van de hosting.

Mocht je vragen hebben over je hosting, dan helpen we je graag verder met vrijblijvend advies. Neem gerust contact met ons op.

 

| |

Geef een reactie