RKD
RKD is een van de belangrijkste documentatie- en onderzoeksinstellingen ter wereld. Als kennisinstituut werken zij nauw samen met musea, erfgoedinstellingen, universiteiten en particuliere instellingen. Het RKD heeft naast een onderzoeksfunctie, een collectie- en een publieksfunctie. De medewerkers leveren belangrijke bijdragen aan onderzoek, publicaties en tentoonstellingen. RKD beheert unieke archieven, documentatie- en fotomateriaal en de grootste kunsthistorische bibliotheek over de Westerse kunst van de late middeleeuwen tot heden, met een focus op de kunst van de Nederlanden in internationale context. Naast schilder-, teken- en beeldhouwkunst, beslaan de collecties ook monumentale kunst, moderne media en vormgeving. De collecties zijn zowel digitaal als in de studiezaal te raadplegen.
De kerntaak van het RKD is het verzamelen, beheren, beschikbaar stellen en presenteren van archief-, documentatie- en bibliotheekmateriaal van en over de kunst van de Nederlanden in internationale context en het bevorderen van onderzoek hiernaar, zelfstandig en in samenwerking met derden.
UITDAGING
Het RKD werkt aan een digitaalplatform om onderzoekers in staat te stellen hun onderzoekswerkzaamheden ook digitaal uit te kunnen voeren. Dit programma , RKD Research, bevat een aantal onderdelen, zoals tooling voor Visual Search, een Persoonlijk Bureaublad en een vernieuwde webshop. Tevens worden circa 5 miljoen objecten gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld. Om deze dienst aan te kunnen bieden, wordt ook de RKD Infrastructuur gemoderniseerd, waarbij de focus ligt op interoperabiliteit.
Wij mogen hier ons steentje aan bijdragen. Onze uitdaging bestond uit 3 onderdelen: 1. het ontvlechten van de applicaties uit de huidige architectuur, zonder verlies van functionaliteiten of data. 2. Bezoekers moeten specialistische producten kunnen bestellen of offerte kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld een scan, kunsthistorisch onderzoek of (te digitaliseren) beeldmateriaal . 3. Ook moeten bezoekers met dezelfde login gegevens op een veilige manier op meerdere applicaties en services toegang hebben. Access Identity Management (AIM) moet daarom ook opgelost worden voor de Magento2 webshop.
Oplossing
Voor RKD werken wij met een custom AIM oplossing voor Magento2 in samenwerking met Capitar, een bekende naam in onderwijs- en instellingenland. Bezoekers en klanten van RKD melden zich via het normale Magento 2 login formulier aan, waarna de authenticatie plaatsvindt via de middleware oplossing. Op deze manier kunnen klanten van RKD met 1 account meerdere services van hen gebruiken, zonder credentials aan derde partijen uit te geven. Voor deze oplossing is initieel gebruik gemaakt van het OAuth2 principe. Met behulp van de Agile werkwijze kwamen wij er echter achter dat de efficiëntie van de oplossing verhoogt kon worden. Dit heeft ons aangezet om over te stappen op token based authenticatie.
In deze shop zitten maatwerkmodules om specifieke producten te bestellen of offerte aan te vragen, zoals een scan, kunsthistorisch onderzoek of beeldmateriaal aanvragen. Ook hebben we omwille van performance/gebruikerservaring een maatwerkoplossing gebouwd die een product in Magento creëert dat via een API aanroep de gedaante van 1 van de 100-duizenden producten uit RKD Explore kan aannemen. Daardoor is synchronisatie van Explore niet nodig. De gebruiker ervaring wordt hierdoor positief beïnvloed.
De Magent2 oplossing is in testfase en gaat in mei live voor de eerste gebruikersgroepen. Dat is ook het startsein voor verdere optimalisaties en doorontwikkeling, waarna de shop dit najaar wereldwijd online komt.
Zet jouw volgende stap in e-commerce
Zet jouw volgende stap in e-commerce
Vraag een diepgaande audit aan
Geen automatisch gegenereerd rapport, maar een diepgaande handmatige audit. Zodat wij jou leren kennen - en jij ons.